Rakips renässans ska lyfta Malmö

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

MALMÖ. Erdal Rakip innan sommaruppehållet hade knapert med speltid och var matchotränad.

Erdal Rakip efter sommaruppehållet har varit något helt annat.

– Det är kul att spela igen, säger mittfältaren inför toppmötet med Djurgården.

Efter ett mindre lyckat utlandsäventyr flyttade den Malmöfostrade Erdal Rakip hem till just Malmö i vintras för att hitta tillbaka formen och spelglädjen.

Våren har dock genomförts under relativ anonymitet.

Efter sommaruppehållet har det varit annorlunda.

Mittfältsvirtuosen, nu i en för honom passande fri roll på mittfältet, banade vägen för 2–1-segern mot Örebro med bland annat en assist.

I 7–0-segern mot Ballymena United i Europa League-kvalet blev han tvåmålsskytt och hade det stundtals oförskämt kul mot det, ska tilläggas, underlägsna nordirländska motståndet.

– Till slut får man sin belöning. Det är bara att jobba hårt på träningarna. Nu senaste två-tre veckorna känns det som det bara flutit på. På träningar, på matcher... Det är bara att jobba vidare hela tiden, säger 23-åringen.

”Inte spelat på jättelänge”

Efter att ha skrivit på för Malmö i början av februari så medger Rakip att startsträckan varit tuff och lång. Framförallt fysiskt efter en längre period i både brittisk och portugisisk frysbox.

– För kanske tre-fyra veckor sedan, först då kände jag att nu kommer jag igång. Det kändes på träningarna också. jag kände mig mer fri, vet vad jag ska göra på planen, kände mig lättare. Det är kul att spela igen.

Hur viktigt var sommaruppehållet för din del där?

– De (lagkamraterna) hade ju sin försäsong i Malmö och jag hade inte samma försäsong som dem. Vi hade vanliga träningar, men inga konditionsträningar. Och jag hade inte spelat match på jättelänge. Matcher och träningar är annorlunda.

Att det därmed blev sparsamt med speltid under våren var på ett sätt ett moment 22. Inte i form för att konkurrera på fullaste allvar. Men i behov av matcher för att komma i form.

– Det är stor konkurrens i laget så det var bara att jobba vidare. Och när jag får chansen är det bara att ta chansen, säger Rakip.

”Tuffare motstånd”

Chansen får man också säga att han tagit efter uppehållet.

De två målen i Europa League-kvalet gav dessutom en skön självförtroendeboost inför söndagens toppmöte mot Djurgården. En match där Malmö kan (och den har vi ju hört förut) göra ett rejält ryck i den allsvenska toppen.

– Det kommer bli en tuff match mot tuffare motstånd. Det kommer inte bli som den senaste matchen. Men vi ska göra det vi är bra på, flytta bollen, och göra det svårt för dem.

Hur viktigt är det att få med sig en 7–0-seger in till en sådan match?

– Så klart självförtroendet höjs av varje match man vinner. Speciellt stora segrar. Men det kommer inte bli lika lätt nu, säger Rakip.

LÄS VIDARE

Laddar Matchöversikt
Publicerad: