Nyholm inbytt när Dif kryssade

Helsingborg gjorde sina första mål i allsvenskan

Av: Gustaf Ränkeskog, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Han fick höra att karriären var över.

Två år senare sprang Jesper Nyholm ut på en allsvensk plan igen.

Senast den tidigare AIK-mittbacken spelade var i mars 2018.

– En läkare sa att jag aldrig kan spela fotboll igen. Nu står jag här, säger Nyholm till Sportbladet efter 2–2 mot Helsingborg.

Djurgårdens norrman, Aslak Fonn Witry, tvingades kliva av med en befarad knäskada.

Ersatte gjorde Jesper Nyholm. Mittbacken, som nyligen gjorde den uppmärksammade flytten från AIK, kom in med 20 minuter kvar och ett 2–2-resultat.

Ett resultat som stod sig matchen ut.

Det var Nyholms första minuter på 847 dagar. Den 13 mars 2018 bröt han benet i en närkamp med Örebros Michael Omoh.

För egen del: helt fantastiskt. En läkare sa att jag aldrig kan spela fotboll igen. Nu står jag här. Det bevisar att man klarar mycket, man behöver inte lyssna på en läkare. Det här känns stort, säger 26-årige Nyholm.

– Att få spela fotboll igen. Jag älskar det. Att få tävla tillsammans i ett lag, i en lagsport.

Jesper Nyholm.
Foto: BILDBYRÅN
Jesper Nyholm.

HIF:s första mål

– Tuff match för honom att komma in i. Fysiskt såg han okej ut, så det är väl en start. Han kunde haft roligare matcher att komma in i, men nu är han igång i alla fall, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf till Sportbladet.

Nyholm fortsätter:

– Jag var taggad. Det var ju 2-2 då. Något var tvunget att hända. Ville försöka få igång något, men det kärvar i spelet. Det var väl en okej insats för mig så här 700 dagar efter min senaste match...

Desto positivare resultat var det för Helsingborgs del, då laget kom tillbaka från ett 0–2-underläge.

– Det var så viktigt, säger Martin Olsson.

Anthony van den Hurk, som ersatte skadade Alhaji Gero i inledningen av matchen, frispelade Max Svensson som med ett skolboksavslut kunde reducera efter en halvtimmes spel.

Målet var också Helsingsborgs första den här allsvenska säsongen, och det dröjde drygt fem och en halv match innan Skånelaget hittade rätt.

Målvaktskris

20 minuter in i den andra halvleken kunde Armin Gigovic kvittera för gästerna. Det efter ett långskott där Djurgårdens målvakt, Bråtveit, kanske borde ha agerat bättre.

Helsingborgsmålvakten Alexander Nilsson, 22, fick göra sin allsvenska debut. Det efter att Anders Lindegaard blivit kvar på hotellrummet på grund av magsjuka, samtidigt som reservmålvakten Casper Widell missade matchen på grund av en skadekänning.

– Föredömligt skött av Helsingborg, till skillnad från vissa andra, säger expertkommentatorn Jon Persson i Dplay och syftar på Örebro SK som mörkade spelarnas sjukdom i söndagens möte med Sirius.

Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.