Eriksson: Det kan komma mycket hat

Publicerad 2022-06-27

BÅSTAD. Hälften av spelarna i EM och afrikanska mästerskapen ifjol fick motta näthat.

Extra utsatta är spelare som vågar ta ställning. Därför överväger Magdalena Eriksson att inte vara på sociala medier under sommarens mästerskap.

– Jag har funderat i banorna om jag ska låta någon ta över och styra, säger Eriksson

Missa inte! Ta ut ditt drömlag i nya EM-elvan 2022 – läs mer
här

Det svenska landslaget har upplevt ett publiktryck som de aldrig tidigare varit med om under sin uppladdning i Båstad. Folk har flockats runt träningarna och spelarna har stannat länge för att skriva autografer och ta bilder med fansen. 

Men det finns en baksida. För samtidigt som intresset ökar så växer också spelarna på sociala medier och ju större de blir desto större är risken att de får ta emot hat och hot online.

– Vi kommer få ännu mer uppmärksamhet i sommar, så man får vara förberedd på att det kan komma ännu mer under mästerskapet och det är något vi har pratat om och uppmärksammat inom laget att vi ska vara beredda på, säger Magdalena Eriksson.

– Det är svårt att veta hur man skulle reagera i en sån situation men jag känner mig trygg i att vi har de personerna runtomkring oss som har ett väldigt stort ansvar för det, säger Stina Blackstenius.

En rapport från Fifa och spelarföreningen Fifpro visar att mer än hälften av spelarna i EM och afrikanska mästerskapen i fjol fick motta hat på nätet.

I båda turneringarna så kom det mesta av hatet från hemlandet.

Stefan Dejemyr som är säkerhetsansvarig för det svenska damlandslaget är väl medveten om problematiken.

– Det gäller att vara på alerten. Det ökar lavinartat och vi måste förhålla oss till det.

De har fått frågor från spelargruppen och presenterat hur de från ledningens sida jobbar med det.

”Någon annan kan ta över”

– Strategin är att vi har bra koll på våra öppna kanaler och på deras egna kanaler. Blir det några enskilda situationer så försöker vi ha en tät och nära dialog kring det så fort som möjligt med individen. Jag tror mycket på det än att stänga ner, säger Dejemyr och fortsätter:

– När eller om det är kränkande eller brottsliga kommentarer agerar vi. Vi ska fortsätta jobba väldigt öppet för en del av framgångsfaktorn är att våga vara exponerad.

I rapporten framgår att spelare som tar ställning i sociala frågor är extra utsatta. Chelseakaptenen Magdalena Eriksson är inte främmande för att använda sin plattform för att bland annat visa var hon står i HBTQ-frågor.

I Sportbladets EM-podd Femme Plus berättar hon att det, med hatet som finns, därför inte är en självklarhet att vara på sociala medier under EM.

– Jag har inte riktigt landat exakt i hur jag vill göra än. Just nu är jag aktiv på mina egna kanaler men jag har funderat i banorna om jag ska låta någon ta över och styra. Mycket på grund av att man vet att det finns en risk att det kan komma mycket hat och jobbigt, säger Eriksson och fortsätter:

– Samtidigt som man inte heller vill skärma av sig helt från verkligheten. Jag vill fortfarande kunna följa mina kompisar där hemma och så. Det är något jag fortfarande funderar över

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln