Kvalproblem kan ge galabekymmer – stjärnorna riskerar missa

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Årets Fotbollsgala är planerad för att passa både herr- och damlandslaget.

Men vid playoff i VM-kvalet riskerar damstjärnorna att missa den uppskattade tillställningen.

– Det är klart att vi vill vara på plats, säger landslagsbacken Linda Sembrant.

Den tv-sända Fotbollsgalan är finalen på det svenska fotbollsåret, en möjlighet att hylla spelare och ledare som gjort avtryck.

Årets datum är spikat till den 12 november, vilket innebär att det finns stora möjligheter att både dam- och herrlandslagets spelare kan delta, en ekvation som genom åren inte alltid gått att lösa.

För ett par år sedan låg galan oftast på herrarnas landslagssamling vilket innebar svårigheter för damspelarna att ta sig loss från sina klubblag. De senare åren har galan passat damspelarna bättre.

Och nu ligger årets stora fotbollsfest i samband med båda landslagens samlingar då de internationella speldagarna delvis sammanfaller.

Herrarnas novembersamling, inför mötena med Turkiet och Ryssland i Nations League, inleds måndagen den 12 november, samma dag som Fotbollsgalan äger rum. Damerna är då i slutet av sin novembersamling.

Men det finns ett frågetecken för damstjärnorna: playoffhotet som innebär begränsad frihet under den sena höstsamlingen.

Riskerar att missa VM helt

Sverige kan vara VM-klart nästa tisdag efter stundande matcher mot Ukraina och Danmark.

Laget kan också vara helt borta från VM – eller gripa en sista kvalmöjlighet. De fyra – av sju – bästa grupptvåorna gör upp om ytterligare en plats till mästerskapet i Frankrike nästa sommar.

Playoff-spelet avgörs i två dubbelmöten, ett i oktober och ett i november.

Skulle det bli Sveriges öde står landslaget inför en krock. Den sista matchen i det sista dubbelmötet kommer sannolikt att spelas måndag den 12 eller tisdag den 13 november. Det är samma dag eller dagen efter Fotbollsgalan, vilken påverkar spelarnas chanser att medverka, något som Svenska fotbollförbundets stab är medveten om.

– Det är omöjligt att planera för alla tänkbara scenarier och det sportsliga måste prioriteras, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand och utvecklar:

– Man måste ha minst tio månaders framförhållning för att kunna boka in lokal. Vilka mästerskap som spelats under året, vägleder också. Men i år ligger Fifas datum så bra, de ligger samtidigt för både dam och herr vilket underlättar, säger Håkan Sjöstrand.

Asllani med Diamantbollen 2017
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Asllani med Diamantbollen 2017

Möjlighet att hylla svensk fotboll

Han påpekar att om det blir en krock finns det en vilja för att lösa damspelarnas närvaro i någon form. Som man har gjort med herrspelarna tidigare, som i samband med playoff-spelet mot Danmark inför EM 2016.

– Då var bara där de som hämtade sina priser där, säger Håkan Sjöstrand.

De sportsliga utmaningarna går givetvis först, men landslagets back Linda Sembrant tycker att det vore synd om damlandslaget missade Fotbollsgalan.

– Det allra bästa är om vi alla kan vara på plats så vi kan få ut det mesta av galan. Det är det optimala och vi vill alltid vara en del av det och det är en möjlighet att hylla svensk fotboll, säger hon.

Så en direktplats till VM och gala...?

– Precis!

Foto: Adam Ishe/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linda Sembrandt i träning med landslaget
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.