”Viktigt de får ihop mittbackarna i tid”

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ulf Höjer

Forssa, Finland. För femtonde matchen i rad mönstrar Pia Sundhage ett annat mittbackpar än föregående landskamp.

Nu ber stjärnorna att hon snart bestämmer sitt förstaval inför VM.

– Det är viktigt att de får ihop mittbackarna i tid, säger Lotta Schelin.

13 januari spelade Sverige årets första landskamp. Trots att veteranen Charlotte Rohlin var frisk stod hon utanför den svenska truppen.

En månad har gått sedan dess, och trots att Rohlin bara har tränat med klubblaget Linköping sedan dess verkar hon ha tagit två steg uppåt i prioriteringslistorna. I torsdagens möte med Finland spelar Rohlin mittback från start ihop med Nilla Fischer.

Rullat på mittbackar

Tittar man noggrannare på Sveriges landkamper det senaste året märker man att Sundhage ständigt har varierat vilka mittbackar som har startat matcherna. Fyra namn återkommer – Fischer, Rohlin, Linda Sembrant och Emma Berglund – men ingen duo har fått chansen två matcher i rad sedan i början av mars 2014. Det är femton matcher sedan.

Kräver besked

I sommar spelar Sverige VM i Kanada. Efter mötet med Finland väntar Algarve cup i början av mars och sedan någon mer träningslandskamp strax inpå mästerskapet.

Nilla Fischer är den som startat flest matcher under den här perioden, tolv av femton. Hon förstår Sundhages tålamod, men vill snart ha ett besked.

– Jag hoppas så snart som möjligt, gärna efter Algarve, att det är klart vem som är förstavalet. Men vi är alla så rutinerade, alla har spelat med varandra, säger hon.

Lotta Schelin tycker något liknande.

– I Algarve brukar de flesta tycka att det är skönt att veta helheten i laget. Fast detaljer kan ändras är det viktigt att de får ihop mittbackarna i tid, säger hon

Tufft val

Pia Sundhage medger att valet är svårt. Hon vet att klockan tickar, men kan i nuläget inte bestämma vem som ska ta platsen bredvid Fischer.

– I dag kan jag inte ta ut en backlinje. Jag vet inte vilka som passar ihop. Vem gör Nilla Fischer bra och vice versa? säger hon i Sportbladets podcast Women Only.

Sundhage förklarar att coachning består av tajmning, och att det än finns tid att utse Sveriges mittlås.

– Gör vi det för tidigt får vi inte det bästa paret. Gör vi det för sent har vi stressat upp hela laget. En sak är helt säker: oavsett vilket backpar vi väljer så är det ett bra backpar.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.