Thern: ”Tar honom gärna till Norrköping”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

DOHA. Viktor Gyökeres succé fortsätter.

Janne Andersson menar att anfallaren närmar sig det riktiga landslaget.

Och efter målet mot Island hoppas Simon Thern på en sak.

– Jag hade gärna sett att han spelade i IFK Norrköping, säger mittfältaren.

Sverige fick 2–2 mot Island i januariturnéns sista match. Sveriges två målskyttar: Viktor Gyökeres och Simon Thern. Det var också duon som, tillsammans med Alexander Fransson, totalt sett imponerade mest under landslagslägret i Qatar.

Gyökeres tryckte distinkt in 1–1-målet efter att Simon Thern läckert tagit sig runt på kanten och spelat in bollen. Thern stod sen för ledningsmålet genom att – helt sopren i straffområdet efter en tilltrasslad situation –skjuta upp bollen i nättaket.

”Hade jag varit oduglig så...”

Båda spelarna var förstås nöjda efter matchen.

– Klart att det här blir en boost. Jag känner att mitt självförtroende byggs på ytterligare inför kommande säsong. Jag har en förhoppning om att utvecklas och blir ännu bättre – och att det kan leda till något större, säger Simon Thern.

Har du kommit närmare det ”riktiga” landslaget?

– Ja... om jag hade varit oduglig i båda matcherna så hade jag ju varit längre ifrån. Klart att det här var bra. Men jag vet inte vad Janne tycker. Jag hoppas att han är nöjd.

Närmar sig riktiga landslaget

Viktor Gyökeres njöt av sitt debutmål i landslaget.

– Det var en otrolig känsla att göra mål. Det finns inget bättre.

Frågar man Janne Andersson är den 20-årige anfallaren, som imponerat med sitt driv med bollen och sin styrka i duellerna, inte sådär förbannat långt från det riktiga landslaget.

– Viktor har imponerat mycket. Han har varit väldigt bra under lägret. Han har kommit mycket längre som spelare än vad jag trodde. Vi ska inte höja honom till skyarna för mycket, men han är intressant. Han har ett moget forwardsspel för att vara så ung. Han spelar med en ungdoms framfusighet, har bra teknik och så bra fysik att han känns som en 25-åring fast han bara är tjugo, säger Andersson och fortsätter:

– Men han får spela lite mer matcher på en högre nivå för att vi ska kunna värdera honom. Men det är inga mil från landslaget, det är det absolut inte.

Thern vill ha honom till Norrköping

Gyökeres har förståelse för Anderssons resonemang om att han får för lite speltid i Premier League-klubben Brighton.

– Det är roligt att göra att han är nöjd med mig. Och jag förstår vad han menar. Jag måste spela a-lagsfotboll. Förhoppningsvis kan jag göra det inom en snar framtid.

Simon Thern hoppas, halvt på skämt halvt på allvar, att Gyökeres kanske kan bli utlånad från Brighton till mittfältarens IFK Norrköping.

– Jävligt spännande är han. Han har båda grejerna. Dels är han en jobbig forward som man inte vill möta. Men han har också en touch som är tillräckligt bra. Han kan se kantig ut men är en powerforward. Extremt stark och explosiv. En jättepositiv överraskning. Han hade jag gärna haft i IFK Norrköping. Han är så bastant trots att han bara är tjugo. Tänk då på hur bastant han kan bli. Jag var som en fiskpinne i den åldern.

Hur ska du få honom till Norrköping?

– Jag får väl gnugga lite på honom. Nej, men jag tror att han passar bra i engelsk fotboll. Om inte i Brighton så kanske i någon klubb i Championship.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.