Markkanen målskytt i Dalkurds seger

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Mötet mellan Sirius och Dalkurd på Studenternas blev en riktig rysare.

Eero Markkanen inledde målskyttet i matchen som slutade 3–2 till bortalaget.

– Väldigt viktigt att få en sådan här seger på bortaplan. Nu ser vi själva att vi kan. Den tilltron är extremt viktig, säger Dalkurds tränare Johan Sandahl.

Fyra raka förluster, fem utan vinst.

Dalkurd kom till matchen mot lokalkonkurrenten Sirius med kniven mot strupen. Med blott nio poäng inspelade och sju poäng upp till säker mark var seger kanske till och med ett måste borta på Studenternas IP.

Och visst fick de – efter många om och men – precis den seger som de behövde.

Matchen slutade 3–2 till Dalkurd efter att gästerna tagit en övertygande 3–0-ledning efter mindre än en timme, men varit på väg att tappa segern de sista tio minuterna.

– Det var med hjärtstillestånd som jag betraktade de sista tio minuterna, säger Dalkurds tränare Johan Sandahl efter matchen.

– Vi fick kämpa oerhört hårt. Vi fick en bra inledning på matchen och vårt försvarsspel fungerade bra. Inte för att vi skapade en massa målchanser, men vi får viktiga 1–0. Och sedan får vi också 2–0 och ytterligare ett mål. Vi är ett lag som inte har vunnit på väldigt lång tid och har pratat om att vara modiga och våga smälla på framför mål. Sirius går över lite mer till en fyrbackslinje och kommer runt på våra kanter och jag som tränare väljer mellan att fortsätta med samma formation eller backa hem, men då finns det en risk att man backar för mycket. Så jag höll samma formation, såg upp i skyn och hoppades att det skulle räcka. Och det var fan i mig tajt men vi gjorde det idag.

Var en väldigt jobbig tid

I och med segern tar Dalkurd sig upp på samma poäng som Trelleborg, delad jumboplats på tolv poäng.

Samtidigt kan den här segern – lagets första seger på bortaplan – vara vad som behövdes för att få en nytändning i laget.

– Vi har haft många matcher som har varit tajta, men vi har inte fått resultatet med oss, säger Sandahl.

– Fotboll har en taktisk halva och så har den en mental. Och har du inte vunnit på väldigt lång tid så är det tufft. Sedan har vi som klubb en väldigt jobbig tid bakom oss och vi har massor med nya spelare. Då är det skönt och väldigt viktigt att få en sådan här seger på bortaplan. Nu ser vi själva att vi kan. Den tilltron är extremt viktig.

Att Dalkurd har fått in en massa nya spelare har Sandahl väldigt rätt i. I början av sommaren valde Dalkurds investerare Kawa Junad att dra in sitt ekonomiska stöd, vilket har gjort att klubben varit tvungna att sälja av spelare. Bland annat har Heradi Rashidi, Yukiya Sugita och målskytten Buya Turay lämnat laget. In har samtidigt hela sex spelare kommit.

”Tillför egenskaper som jag tycker vi har saknat”

En av dem är Eero Markkanen, värvad från AIK. Den finländske anfallaren gjorde sin debut för en vecka sedan mot Malmö FF och gjorde nu sitt första mål för klubben mot Sirius.

Att Markkanen kommer tillföra en hel del till Dalkurd understryker Sandahl.

– Det är inte så lätt att komma till en ny klubb. Han har varit i AIK och så plötsligt in i Dalkurd där det är en lite speciell miljö just nu. Han har tränat en träningsvecka här och han har gjort det jättebra. Han har inte fått spela matcher så som alla fotbollsspelare vill. Jag tror att han är en spelare som behöver de här 90 minuterna och kommer bli bättre och bättre. Sedan tillför han också egenskaper som jag tycker vi har saknat lite.

Vilka egenskaper menar du då?

– Han är 197 cm lång, kan försvara på hörnor och göra mål på inlägg. Han har spelat fotboll på hög nivå och har spelat allsvenska matcher, vilket inte så många har gjort om man tittar över laget. Så han kommer bli viktig.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.