Malmö FF

Martin Olsson: ”Fler vinnarskallar i MFF än HIF”

Fick MFF-bilen sprejad efter övergången

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

MALMÖ. Martin Olsson är en av få helsingborgare i MFF-tröjan genom åren.

Vänsterbacken har dessutom valt att bo kvar i Helsingborg.

Det är inte alltid så populärt hos HIF-fansen.

– Det är lugnare än man tror. Men ibland säger jag att jag är Marcus.

I slutet av 1980-talet rullade det flera bilar med spelare från Malmö till Helsingborg. De som inte platsade i MFF, som då dominerade allsvenskan ihop med IFK Göteborg, fick speltid i HIF i division ett södra.

PLUS: SILLY-SPECIAL: 60 min bara om Malmö FF


Men efter att HIF gick upp i allsvenskan 1993 upphörde i princip trafiken norrut från Malmö. Genom alla år har det varit mycket få spelare som flyttat åt andra hållet, från HIF till MFF. Enligt en artikel på Fotbollskanalen från 2012 hade det fram till dess bara varit tre spelare som gått direkt från HIF till MFF: Bengt Lindskog 1955, Babis Stefanidis 2007 och Simon Thern 2012 samt ytterligare tre HIF:are som via en annan klubb hamnat i MFF.

Men förra sommaren fick vi en fjärde när Martin Olsson, via ett halvår i Häcken, skrev på för MFF.

Till skillnad från Stefanidis och Thern, vars övergångar väckte mycket ont blod hos HIF-supportrarna med oacceptabla och otäcka hot och trakasserier som följd, är Olsson helsingborgare. Han är född och uppvuxen i stadsdelen Närlunda och fotbollsfostrad i Högaborgs BK. Han har dessutom valt att bo kvar i Helsingborg med sin sambo och tvååriga dotter.

– Vi har våra vänner där och min brorsa Marcus bor bara fem minuter från oss. Vi brukar ses mycket, säger Olsson.

Martin Olsson bytte Helsingborgs IF mot Malmö FF förra sommaren.

Fick bilen sprejad

34-åringen har ända sedan han blev klar för Malmö för ett år sedan sagt att det har fungerat bra att bo kvar i hemstaden trots den nya klubbadressen.

Men på måndag väntar hans första derby mot HIF.

Håller du lägre profil hemma i Helsingborg då?

– Nej, inte alls. Vill jag gå ut och ta en fika så gör jag det. De fans som kommer fram har alltid respekt. Det är lugnare än man tror.

Men det är speciellt ändå att en MFF:are bor kvar i Helsingborg.

– Fast det finns många Malmö-fans i Helsingborg också. Det är mest min brorsas grannar som inte är så glada. De gnäller mycket när jag är hos brorsan. Då får man höra en del.

Martin och Marcus, som spelar i superettan med Halmstad, är in till förväxling lika, enäggstvillingar som de är.

– Jag säger ibland att jag är Marcus, så jag slipper höra från grannarna. Jag förstår om HIF-fansen kanske inte är glada att jag är i Malmö. Men det var ett beslut jag var tvungen att ta sportsligt. Det känns som att det var rätt beslut: två titlar på mindre än ett år och spel i Champions League.

Martin Olssons bror Marcus, till vardags i Halmstads BK.

Har brorsan fått skit när de trott att han var du?

– Nej, folk brukar alltid fråga först: är du Martin eller Marcus.

Men Olssons bil, en sponsorbil från MFF med klubbemblemet på, klarade sig inte helskinnad efter flytten.

– De visste nog inte att det var min bil men de sprejade över Malmömärket på den. Den var parkerad i stan. Brorsan hade den och när han kom tillbaka var den sprejad.

Hur tog du det?

– Nej, ingenting. Jag förstår det. Kör man runt i den i Helsingborg så triggar det alltid vissa personer. Jag körde den ett tag efteråt också, när den fortfarande var sprejad med svart. Bilen var vit så man såg det ganska tydligt, ler han.

Nu har han bytt bil – utan MFF:s klubbmärke på.

– Det går inte. Då letar de upp den och sprejar över det igen. Det är bättre så här.

Första matchen mot HIF som senior

Måndagens derby blir Olssons första match mot HIF sedan ungdomstiden i Högaborg. Han lämnade moderklubben redan som 18-åring för att bli ungdomsproffs i Blackburn.

– Då var Högaborg bättre. Nu är Malmö bättre.

Han menar att en match mot HIF betydde mer då, som ungdom i Högaborg, än nu i MFF.

– Då ville man vara bäst i stan. HIF:arna trodde att de var bättre än vad de var. Jag är lugnare nu också. Försöker ta varje match som en vanlig match.

Olsson hade alltså aldrig hade spelat i HIF när han kom till klubben skadad 2020 och gjorde en säsong på Olympia.

– Jag har respekt för dem i HIF. De tog hand om mig bra efter att jag kom tillbaka efter skadan. Jag har en bra relation med spelarna, med Mellberg, ”Granen” och de runt klubben. Det blir ingen hets mot spelarna och jag vill inte hetsa fansen heller.

Vad säger du om HIF:s säsong så här långt?

– Jag trodde att de skulle göra det lite bättre och ligga högre upp i tabellen. Det är synd. Med den historien tycker jag att de ska ligga högre upp. Men egentligen tänker jag bara på tre poäng till oss.

Vad är största skillnaden mellan MFF och HIF?

– Det är mer press här i Malmö att vinna varje match. Det är mer press från spelarna, alla vill vinna här. Alla blir irriterade om man förlorar eller inte kommer upp på en viss nivå. Det finns mycket mer rutin här. Men framför allt finns det fler vinnarskallar här.

Ta ut ditt drömlag i Sportbladet Manager Höst!
Martin Olsson i HIF-tröjan.

”Ser två år till som vänsterback”

Förra lördagen avslöjade Sportbladet att Olsson, var nuvarande avtal går ut efter säsongen, är nära att förlänga med MFF.

– Det ser positivt ut. De är nöja och jag är nöjd. Jag hoppas att det blir klart snart.

Förlänger du med ett år eller mer?

– Vi får se.

Hur länge känner du att kroppen håller?

– Tar jag hand om min kropp så håller jag definitiv några år till. Men kanske inte som vänsterback utan i så fall som mittback. Jag ser två år till som vänsterback.

När allsvenskan nu drar i gång igen får Olsson för första gången konkurrens på riktigt av Jonas Knudsen. Dansken hade dragit korsbandet när Olsson anlände till MFF i augusti i fjol. Nu är Knudsen tillbaka på allvar.

Vad säger du om den konkurrensen?

– Det är nyttigt för laget. Och man får inte bli bekväm heller. Jonas har rutin, jag mötte honom några gånger i England. Vissa matcher passar hans spelstil bättre, andra kommer Milos köra med mig. Det beror lite på motståndet. Det blir också många matcher framöver.

Ska fundera på landslaget

Förbundskapten Janne Andersson har alltid varit svag för Martin Olsson och tagit ut vänsterbacken när han varit tillgänglig. Men ofta har Olsson sedan fått tacka nej på grund av skada, som inför Nations League i juni.

– Det är skönt att veta att han tycker om mig som spelare och tycker att jag håller en hög nivå.

Hur ser du på framtiden i landslaget?

– Jag har inte tänkt så mycket på landslaget. Man brinner alltid för att sätta på sig den tröjan men det är ett bra tag till nästa mästerskap. Nu har jag tid att tänka, så vi får se.

ANNONS

Streama AIK:s spännande playoffmatch ikväll – endast på Sportbladet!

Extern länk från Sportbladet

Se matchen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvensk panel omgång 10: Här är vårens bästa – och sämsta...

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö FF

Helsingborgs IF

Martin Olsson