Ravelli: ”Kärleken betyder mycket”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hedvig Lindahl straffräddning nämns redan som klassisk.

Thomas Ravelli satt hemma framför tv:n i soffan och jublade.

– Jag vet vad all kärlek efter en sådan prestation betyder, säger han.

För 25 år sedan, i VM 1994 i USA räddade Thomas Ravelli den avgörande straffen av Rumäniens Miodrag Belodedicis i kvartsfinalen.

På måndagskvällen, i VM i Frankrike räddade Hedvig Lindahl straffen av Kanadas Janine Beckie i åttondelsfinalen.

”Det är Ravelli-klass från VM 1994!”, utropade kommentatorn Lasse Granqvist i TV4:s direktsändning.

– Visst hajar jag till och tycker att det är roligt. Vi har inte så många klassiska straffräddningar i landslaget – det är jag, Patrik Carlgren vid U21-landslagets EM-guld och nu Hedvig Lindahl, säger Thomas Ravelli.

”Ett erkännande”

För honom är det en självklarhet att följa VM i Frankrike och det svenska fotbollslandslaget.

– Det är en fantastisk räddning, den är otroligt snygg. Sedan skiljer sig min och hennes straffräddningar en del – min var åt andra hållet och var helt avgörande i ett straffsparksavgörande som gjorde att vi gick vidare, säger Thomas Ravelli.

För att ha upplevt Thomas Ravellis straffräddning för 25 år sedan och minnas den än i dag måste man i princip vara över 30 år.

– Som tur är finns ju internet och den visas ju i olika sammanhang mer eller mindre regelbundet. Den innebar en stor förändring för mig personligen och är ett kvitto och ett erkännande än i dag på att jag dög till på den nivån och den har haft stor inverkan på mitt liv, folk kommer fortfarande hela tiden fram med ett stort leende på läpparna och vill prata om straffräddningen och vad den har betytt för dem, säger Thomas Ravelli.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Tyskland är skraja”

Han säger sig tro förstå vad Hedvig Lindahl upplever och känner efter straffräddningen.

– Den betyder oerhört mycket för henne personligen. Efter att kanske ha känt sig lite osäker och inte spelat så mycket under våren och inte haft så mycket att göra i VM-matcherna får hon nu en boost och ett bevis på vad hon klarar, säger Thomas Ravelli.

I Frankrike laddar nu Sverige för VM-kvartsfinalen mot Tyskland i Rennes på lördag, hemma i Mölnlycke ska 59-årige Thomas Ravelli fortsätta att försöka se det mesta av mästerskapet på tv.

– Hela laget fick ett lyft och ny energi efter straffräddningen, den blir väldigt viktigt inför nästa match också både för hela laget och Hedvig Lindahl. Jag tycker att det ser riktigt ljust ut för Sverige, de har spelat över förväntan hittills – jag kan tänka mig att Tyskland är skraja för att möta Sverige, säger Thomas Ravelli.

”Ser ljust ut”

Det fortsätter att bubbla ur målvaktslegendaren om det svenska fotbollslandslaget.

– De har spelat väldigt bra och disciplinerat försvarsspel hela tiden och det skapas inte mycket chanser på dem, förutom de där konstiga målen mot USA. Jag tycker att det ser riktigt ljust ut för Sverige och det kan räcka långt, säger Thomas Ravelli.

På samma sätt som hans straffräddning har blivit klassisk fotbollshistoria tror han att den som Hedvig Lindahl gjorde kan bli.

– Jag tror att den kommer att leva vidare och är något som folk refererar till. Det känns viktigt att de som är unga i dag också får historiska ögonblick som det fortsätts att prata om, säger Thomas Ravelli.

Lasse Granqvist kommenterade i TV4:

”Hedvig Lindahl är just nu Sveriges hopp ... Och hon tar den ju. Vilken jätteräddning, det är strålande, vilken räddning. Nu ska vi bara titta på alla repriser och se att alla skosnören var på mållinjen.”

”Hon tar den där, det är Ravelli-klass från VM 1994. Det har man tittat på i efterhand med VAR, 150 år senare och konstaterat att det var rätt.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.