Agent misstänks för grovt skattebrott

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

En fotbollsagent ska ha tagit emot fem miljoner kronor från en svensk landslagstjärna.

Agenten är nu häktad, misstänkt för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Totalt ska nio fotbollsspelare satt in över åtta miljoner kronor på agentens konton.

Samtliga spelare har representerat samma allsvenska storklubb.

I fredags häktades en svensk fotbollsagent på sannolika skäl misstänkt för ekobrott. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått mellan 27 juni 2016 och 22 september 2018. Ekobrottsmyndigheten bekräftar via Twitter att misstankarna handlar om flera fall av grova brott:

”Den 21 maj greps en person med anknytning till spelaragentssfären inom fotboll av personal från EBM i Göteborg. I fredags häktades personen av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt”, skriver myndigheten och fortsätter:

”EBM håller för närvarande förhör med ett större antal vittnen och beslag som gjorts vid tillslaget analyseras för att säkra bevisning. Då förundersökningen är inne i ett känsligt läge kan inga ytterligare detaljer om utredningen ges i nuläget”.

Flera tunga affärer

Under fredagens häktningsförhandling förnekade agenten brott. Han bestred även åklagarens häktningsyrkande och begäran om tillstånd att besluta om restriktioner.

Tingsrätten beslutade om häktning då det ansågs finnas en risk att agenten kunde ”undanröja bevis” eller ”fortsätta sin brottsliga verksamhet”.

Agenten har varit inblandad i flera affärer med spelare till och från en och samma storklubb – utreddes under fjolåret av Skatteverket.

I december 2018 delgavs han beslut om att betala 6,8 miljoner kronor i skatter och avgifter. Sista betalningsdag var 28 januari 2019.

I Skatteverkets utredning framkommer att agenten under åren 2015-2017, ”utöver lämnade kontrolluppgifter”, mottagit insättningar på 17,4 miljoner:

Svensk landslagsstjärna satte in fem miljoner

”Av detta belopp är 8,3 miljoner kronor hänförligt till insättningar från professionella fotbollsspelare”, skriver Skatteverket i utredningen.

En av spelarna är verksam på internationella nivå och i Sverige. Han kallas ”spelare A” i Skatteverkets utredning och ska ha fört över 4 975 965 kronor från ett utländskt bankkonto till agenten.

Ytterligare tre spelare – ”B”, ”C” och ”D” – är eller har varit verksamma på högsta allsvenska nivå – och har satt in knappt två miljoner kronor. Totalt rör det sig om nio fotbollsspelare där pengar rört sig mellan deras och agentens konton. Alla nio har vid något tillfälle representerat samma allsvenska storklubb.

Verksam utan agentlicens

I utredningen redovisas också transaktioner med en annan agent – ”agent K” – som företräder ett välkänt, svenskt agentbolag:

”Av dina konton framgår att du har fört över -180 000 kr år 2015 till Agent K”, skriver Skatteverket till den anhållne agenten.

Via sitt juridiska ombud bestrider agenten att han erhållit ersättning för arbete och tjänster som utgör inkomst. Han menar att Skatteverkets bedömning grundar sig på ”overifierade utredningshypoteser”.

”Förknippas med omtanke och generositet”

Agenten förklarar också via sitt ombud att han ”bedriver en väl känd och omfattande ideell verksamhet”. Agenten ”förknippas med omtanke och generositet” och ”deltar i välgörenhetsorganisationer”, enligt svaret till Skatteverket.

Men när Skatteverket granskar aktuella bankkonton kan de inte upptäcka ”någon transaktion med den ideella föreningen”. Några transaktioner med andra ideella föreningar från agentens bankkonton hittas inte heller, enligt Skatteverket.

Sportbladet var i går i kontakt med landslagschefen Stefan Pettersson.

– Det är svårt att kommentera eftersom vi inte har någon aning vad det handlar om riktigt. Jag kan inte kommentera mycket mer än det, säger landslagschefen Stefan Pettersson till Sportbladet.

Sportbladet har sökt förundersökningsledaren, åklagare Lars Lindman, samt agentens juridiska ombud utan framgång.

Transaktioner mellan fotbollsstjärnorna och den anhållne agenten 2015–2017

”Landslagsstjärnan” (spelare A)

Summa till agenten: 4 975 965 kronor.

Summa från agenten: 114 000 kronor.

”Supertalangen” (spelare B)

Summa till agenten: 2 494 642 kronor.

Summa från agenten: 282 000 kronor.

”Allsvenska stjärnan” (spelare C)

Summa till agenten: 945 923 kronor.

Summa från agenten: 180 243 kronor.

”Ex-profilen” (spelare D)

Summa till agenten: 200 000 kronor

Summa från agenten: 0 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.