Trots katastrofen: ”Vi kör all in”

Av: Per Bohman, Simon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

”Pinsamt”, ”brutalt dåligt” och ”under all kritik”.

AIK sågade sönder sig själva – men står fast vid den nya spelidén.

– Vi kör all in på det här, säger Per Karlsson efter 1–4 mot Norrköping.

Det gick åt helvete.

Man mot man-markeringen var katastrofal när formstarka Christoffer Nyman, Jonathan Levi och Sead Haksabanovic sprang sönder AIK:s försvar. Den nya offensiva och mer aggressiva taktiken havererade totalt. Därmed kunde ett lysande IFK Norrköping spela ut hemmalaget på Friends Arena.

– Pinsamt, säger Sebastian Larsson när han ombeds beskriva insatsen med ett ord.

– Herregud. Vi kan självklart inte vara så här usla. Vi kan inte leta ursäkter för insatsen. Nu måste vi vara brutalt ärliga. Det här var riktigt, riktigt dåligt. På alla sätt och vis.

”Ingen skugga över dem”

Veteranen betonar att ansvaret för den svaga insatsen ligger på lagets äldre pjäser och inte tonåriga talanger som Robin Tihi, Tom Strannegård och Paulos Abraham.

– Det vill jag verkligen poängtera. Ingen skugga över de unga spelarna. Det är vi med rutin som helt och hållet får ta på oss det här. Vi ska lyfta de unga spelarna, de ska inte behöva lyfta oss.

Varför lyckades inte du, Henok Goitom, Karol Mets och de andra hjälpa de unga spelarna mer?

– Hade jag haft ett rakt svar på den frågan så hade det inte slutat så här lilla. Jag måste vara helt uppriktig: det här var under all kritik. Det får inte se ut så här. Vi måste ta den här smällen och försöka resa oss.

Vad var det enskilt sämsta med er prestation?

– Helt ärligt... allt i den första halvleken. Allting. Vi har ingenting offensivt och gör i stort sett ingenting rätt defensivt. Målen vi släpper in är under all kritik. Det är ingen mening att försköna något. Vi får ta all skit som kommer nu och försöka vara mentalt starka.

Kan ni spela vidare med den här taktiken?

– Min initiala tanke är att vi försöker göra en extremt stor förändring av vårt spel. Oavsett hur folk ser på det så kan vi inte börja vackla efter två omgångar. Oavsett hur stor smällen är. Tänk om vi byter igen och åker på en smäll? Vacklar vi igen då? Vi har valt den här vägen nu och kör vidare. Men det här får inte upprepas. I det här sättet att spela så kan vi inte spela så offensivt för då kommer vi att utsätta oss för sådana här situationer. Det har vi diskuterat väldigt mycket och vet vikten av det. Men i dag går vi ut och gör det ändå

”Som vuxna män”

Mittbacken Per Karlsson fyller i:

– Just nu är det all in på den här spelidén.

Just Karlsson kom in och styrde upp defensiven – tillsammans med hårt kämpande Robin Tihi – efter paus.

Borde du kommit in tidigare för att stadga upp försvaret?

– Jag förstår att Rikard sparade bytena för att kanske kunna göra mer offensiva byten längre fram. Det gick så snabbt från 0–1 till 0–3 också, säger han och fortsätter:

– Norrköping spelade som vuxna män och vi var inte ens nära. Vi kan inte stånga oss blodiga centralt som vi gör i den här matchen. Och vi måste hitta rätt balans i markeringsspelet. Man måste hjälpa sina medspelare också och vi kan inte stånga oss blodiga i den biten heller.

Rikard Norling tar på sig ansvaret för fiaskot.

– Det är svårt att säga att man gjorde en toppmatch själv… så är det. Men när det kollektivt är så svagt som i första halvlek så är det svårt att gå in och peka på spelarna, för det var för många som inte var bra. Då är det klart att den gemensamma nämnaren inte är spelartruppen, utan det är jag.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.