AIK Fotboll

AIK vann derbyt – skakar liv i gulddrömmen

Av: 

Erik Karlsson

Per Bohman

Malin Wahlberg

FOTBOLL

Hyllad som allsvenskans främste.

Men i derbyt mot AIK var det Dif-backen Marcus Danielsons miss som skapade riktig nerv i guldstriden.

– Det är dåligt av mig, säger han.

Marcus Danielson har varit Djurgårdens främsta nyckelpjäs i sviten på 13 raka utan förlust som tagit laget till guldläge i tabellen. Mittbacken har knappt satt en fot fel den senaste tiden.

Men i seriefinals-derbyt inledde han skakigt med ett par felpassningar och i den 20:e minuten kom den riktiga plumpen i protokollet när Danielson kom sent in i en duell med djupledslöpande Henok Goitom och orsakade en straff.

– Det var inte roligt. Jag gör ett misstag som kostar oss ett mål. Men jag känner mig inte som en syndabock. Alla gör misstag, säger Danielson.

– Danielson är alldeles för het där, det känns som han vill för mycket, menade C More-experten Alexander Axén.

”De straffade oss hårt”

Sebastian Larsson klev fram till straffpunkten och placerade bollen distinkt till vänster, utom räckhåll för Tommi Vaiho som fick hämta ut en boll ur nätet för första gången på sju matcher.

– Det är sällan våra mittbackar går bort sig men de gjorde det en gång i dag och det straffade oss hårt, säger Kim Bergstrand.

– Jag försöker gå igenom den rutin jag har. Klart att det är lite extra press i en sådan här match, säger målskytten.

Trots massivt övertag i bollinnehav dröjde det 40 minuter innan Djurgården ens fick till ett avslut mot AIK:s Oscar Linnér men Aslak Fonn Witrys skott innebar inga problem för AIK-målvakten.

Rekordpublik

De 45 367 åskådarna, ett derbyrekord mot Djurgården för AIK, fick se en liknande matchbild i andra halvlek. AIK stod rätt och när Djurgården inte skapade några riktigt vassa chanser under första halvtimmen rann forceringen ut i sanden.

– Jag kan inte ihåg om de hade någon vass målchans, de hade Ajdarevic skott i slutet, men över 90 minuter tycker jag att vi försvarar oss bra, säger Henok Goitom.

Årets andra tvillingderby-seger för AIK tar laget upp på 46 poäng, bara en pinne bakom ledande Dif som förlorade sin första match sedan senaste AIK-mötet i maj.

– Vi visar otroligt hjärta. Vår mentala styra att kunna ladda om från en av de större matcherna till en som i princip slår den på fingrarna. Det är flera spelare som verkligen går på knäna där ute. Men jag är stolt över hur de klarar av det, säger Rikard Norling.

Men det var inte bara jubel i AIK-lägret. Enoch Kofi Adu drog på sig ett andra gult kort och därmed rött när han ilsknade till efter att själv ha fått en smäll mot huvudet. Mittfältaren missar därmed bortamötet med Häcken efter landslagsuppehållet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

AIK Fotboll

LÄS VIDARE

Han var bäst i derbyt – betyg på alla spelare

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Sebastian Larsson

Marcus Danielson

Sportbladet Voice