Reaktionen på Sveriges NL-nedflyttning: ”En jätteskandal”

Sverige till C-divisionen.

Finland jublar, Norge är chockerat och Danmark kallar det en skandal.

– Ett tvättäkta fiasko, säger Allan Olsen, krönikör och chefredaktör på Tipsbladet.

1-1 mot Slovenien under tisdagskvällen innebar att svenska fotbollslandslaget slutade sist i gruppen i B-divisionen och degraderades till C-divisionen när nästa upplaga av Nations League avgörs hösten 2024 och våren 2025.

Det innebär att Sverige är på delad sistaplats i Norden tillsammans med Färöarna.

”Inte ens roligt”

Reaktionerna hos våra nordiska grannar? Förvåning är ett milt omdöme.

– Det är en jätteskandal och oerhört nederlag för det svenska landslaget. Ett tvättäkta fiasko. Det är inte värdigt för en stolt fotbollsnation som Sverige, säger danska Tipsbladets chefredaktör och krönikör Allan Olsen.

– Självklart kan man som dansk skratta åt det och känna skadeglädje, men det är nästan inte ens roligt att det är så stor klasskillnad mellan Danmark och Sverige just nu, säger Olsen.

PLUS: BANK: Katastrof – rätt ner i mörkret

Kollegan Knut Espen Svegaarden, krönikör på VG i Norge:

– Två degraderingar på två år är chockerande svagt av Sverige. Det ser ut som en liten kris. Varför ändrade Andersson på succéformeln?

– Alla länder har landslag som går upp och ner, i alla fall lite grand. Men Sverige borde ha slagits med Serbien och Norge om gruppsegern nu. Mätta spelare? Det verkar så, säger Svegaarden.

Danska Tipsbladets krönikör jublar inte över det stora danska klubbinslaget i det svenska landslagets startelva mot Slovenien (Viktor Claesson, Joel Andersson, Kristoffer Olsson).

Allan Olsen, chefredaktör på danska Tipsbladet.
Allan Olsen, chefredaktör på danska Tipsbladet.

– Det andas inte toppklass. Danmark hade inte en enda spelare från Superligaen i startelvan mot Frankrike. Utöver Dejan Kulusevski och Alexander Isak så har Sverige svårt att producera stora talanger som är i stora europeiska klubbar, säger Allan Olsen.

Ingen norsk skadeglädje

– Samtidigt har Sverige inte sämre spelare än Norge, Finland eller Island så då faller mycket av ansvaret på tränarstaben. Zlatan Ibrahimovic har lämnat ett stort tomrum, säger Olsen.

Vad hade blivit resultatet i Danmark om ni hamnat i en liknande situation?

– Stor debatt, rasande krönikörer som hade krävt att förbundskaptenen skulle sparkas, Twitter i brand…

– Men Danmark har inte en tradition av att sparka förbundskaptener. Jag är faktiskt inte säker på att det skulle slutat med ett avskedande, men kanske hade förbundskaptenen haft sådan klass att han hade sagt upp sig själv, funderar Olsen.

Knut Espen Svegaarden:

– Norge har varit i samma situation – flera gånger. Vi var i C-divisionen senast med Lasse Lagerbäck som förbundskapten. Så jag ska inte sväva i väg här, säger VG:s krönikör.

Bättre finsk lottning

Reaktionerna i Finland?

Ilta-Sanomats rubrik i dag: ”Stora nyheter för Finland! Sveriges fiasko en fullträff för Berguvarna”

Sveriges 1-1 mot Slovenien och Irlands 3-2-seger mot Armenien gör att finska landslaget, Huuhkajat (berguvarna) hamnar i andra seedningsgruppen inför lottningen av EM-kvalet.

”Det är av stor betydelse eftersom Finland då undviker att hamna i samma grupp som bland annat England eller Frankrike”, skriver Ilta-Sanomat.

Att Finland i stället kan lottas mot Sverige, som hamnar i tredje seedningsgruppen, ses uppenbart inte som ett hot just nu.

Köp dina rosa prylar i Sportbladet Shop här!

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.