Två månaders frånvaro – men sedan comebacken har det blivit succé för Henok Goitom.

Anfallaren räddade ett pressat AIK med matchens enda mål mot Kalmar.

– Det här stärker självförtroendet, säger spelaren till C More.

AIK Fotboll

AIK har haft en målsnål säsong med knappt halva serien spelad.

Borta mot Kalmar, som såg betydligt tätare ut i defensiven än i förlusten senast mot Djurgården, såg det länge ut att bli en ny nolla i protokollet efter en match med målchanser som sken med sin frånvaro.

Något som bland annat klubbens förre assisterande tränare Nebojsa Novakovic uppmärksammade efter den första halvleken.

I stället var det hemmalaget som var närmast ett ledningsmål efter halvtidsvilan. Detta när Mahmoud Eid, i den 61:a minuten, drog till på ett tillslag på ett inlägg och tvingade Oscar Linnér till en kanonräddning.

Markkanen bröstade fram

Men sex minuter senare, inte helt logiskt sett till matchbilden, var det AIK som hittade nätmaskorna i den 67:e minuten.

Eero Markkanen stod för ett fenomenalt förarbete när han bröstade fram bollen till en sopren Henok Goitom som hur säkert som helst satte 1–0.

Reprisen visade att Kalmars mittback Marko Biskupovic upphävde offsiden med någon meter.

För Goitoms del var det blott andra allsvenska matchen efter nästan två månaders skadefrånvaro. I hemmamötet med Östersund slog han till direkt med sitt kvitteringsmål till 1–1, och nu blev det alltså mål igen.

”Gör mål från ingenstans”

– Det betyder jättemycket, säger Goitom till C More efter matchen och tillägger:

– Nästan från ingenstans kan vi göra mål och det stärker oss som lag, det stärker oss forwards och det är bra för självförtroendet. Jag vet själv sedan 2015 att när man är inne i det där målstimmet så går allting in utan att man vet om det.

Fullträffen mot Kalmar blev också matchens enda.

Något som innebär tre tunga poäng som för upp AIK på en delad tredjeplats med Sirius – två poäng efter Norrköping och åtta bakom serieledande Malmö.

Värre är det för Kalmar. Sedan Nanne Bergstrands återkomst som tränare har det blivit två raka förluster.

Laget är fortsatt tredje sist och kan halka ned under strecket om Halmstad tar poäng borta mot IFK Göteborg i morgon.