Nabil Bahoui i ny härva med koppling till gängkriminella

Publicerad 2020-10-08

Turerna kring Nabil Bahouis övergång till Al-Ahli 2015 är under utredning.

Nu dyker Bahouis namn upp i en annan härva med påstådda kopplingar till organiserad gängkriminalitet.

– I och med att vi inte utreder så vet vi inte heller vad det skulle blivit av det, säger kammaråklagare Gustav Nyström till Sportbladet.

I slutet av augusti väcktes åtal mot en 34-årig man från Göteborg som bland annat har en bakgrund inom fotbollen.

Åtalspunkten är grovt bokföringsbrott då mannen ska ha köpt och sålt bilar och klockor för cirka tio miljoner kronor, men inte bokfört detta.

– Jag har gjort bedömningen att han bedrivit näringsverksamhet men inte haft någon bokföring, säger kammaråklagare Gustav Nyström.

Misstanken väcktes i en utredning som Skatteverket gjorde hösten 2019, och utöver bokföringsbrottet anmälde Skatteverket även misstänkt penningtvättbrott.

”Transaktion till Bahoui”

En av transaktionerna går till AIK:s Nabil Bahoui. I utredningen försöker Skatteverket bringa klarhet kring vad anledningen till detta är:

”Har inget riktigt bra svar”, säger 34-åringen.

Skatteverket undrar för vems räkning pengarna skickats?

”Vet inte”, svarar 34-åringen och tillägger senare:

”Vet inte bakgrunden till transaktionen – minns inte”.

Till Göteborgs-Posten – som var först med att berätta om de nya uppgifterna i Skatteverkets utredning – säger Nabil Bahoui att det handlade om en återbetalning av en skuld från en annan allsvensk fotbollsspelare på 250 000 kronor.

Bahoui: En skuld

– I samband med att detta uppdagats har jag fått information om att min vän (XX) betalat sin skuld till mig via denna man, skriver Bahui i ett SMS till G-P.

Nabil Bahoui säger till tidningen att han inte känner till utredningen och inte har någon relation till 34-åringen som enligt polisen har kopplingar till gängkriminaliteten, skriver G-P.

– Som jag sagt tidigare tar jag starkt avstånd från all form av kriminalitet, säger Nabil Bahoui till G-P.

Anledningen till att kammaråklagare Gustav Nyström inte har utrett det misstänkta penningtvättbrottet handlar om resurser, säger han.

– Jag fokuserade på bokföringsbrottet. Det är det åtalet gäller.

Innebär det att misstanken om penningtvättbrott finns kvar?

”Förundersökningsbegränsning”

– Förundersökningen är nedlagd i den delen. Vi kallar det förundersökningsbegränsning. Helt enkelt att man tittar på vilken del av ärendet där man kan använda resurserna bäst och att man bara utreder den delen.

Om ni haft obegränsade resurser hade ni även kunnat utreda det misstänkta penningtvättbrottet då?

– Det är en hypotetisk fråga. Det kunde ha lett till en del, men det kunde också ha lett till en nedläggning. I och med att vi inte utreder så vet vi inte vad det skulle blivit av det, säger Gustav Nyström.

– Jag har ingen som helst aning om vad transaktionen gäller, tillägger han.

Nabil Bahoui och den andra allsvenska spelaren är inte misstänkta för något brott.

Den åtalade 34-åringen förnekar brott.

Sportbladet har sökt Nabil Bahoui, men han meddelar via AIK:s presschef Stefan Mellerborg att att han ”avstår fler frågor just nu och hänvisar till de svar som gavs i Göteborgs-Postens artikel”.

DETTA HAR HÄNT

Faktura hittad vid knarkrazzia

I söndags avslöjade Dagens Nyheter att en faktura på 800 000 kronor gällande Nabil Bahouis övergång till den saudiska klubben Al-AHli FC hade hittats vid en knarkrazzia i Stockholm i augusti 2020.

DN:s granskning visade att AIK kan ha lämnat uppgifter om ett så kallat brevlådeföretag till Svenska Fotbollförbundet.

SvFF meddelade dagen efter att de utreder den nya informationen.
– Det är allvarliga uppgifter, sa chefsjuristen Anders Hübinette till Sportbladet.

Samtidigt varnade polisen för att idrottens pengar i allt högre utsträckning går direkt till gängkriminaliteten.
– Vi ser ju att stora pengar går från idrotten och framför allt fotbollen till de kriminella nätverken, sa Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Efter oklarheterna kring Nabil Bahouis övergång genomför AIK just nu en utredning kring klubbens alla större transfers senaste decenniet.
– När utredningen ger oss en samlad bild så kommer vi kommentera frågan ytterligare, sa vd:n Björn Wesström till Sportbladet i går.