Källström: ”Det är väldigt oroväckande”

Kim Källström om bengalincidenten på Stockholmsderbyt

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

C More stoppar studiosändningar från Tele2 arena efter de senaste läktarincidenterna.

Något som är fullt förståeligt, anser förre djurgårdaren och numera tv-experten Kim Källström.

– Man frågar sig om det är rimligt att folk ska kunna ta med sig bengaler in på en fotbollsarena och kasta på barn. I min värld, absolut inte, säger han.

Kim Källström ser lugn och avslappnad ut där han sitter i ett av Discoverys mötesrum i centrala Stockholm.

– Jag är väldigt glad och tacksam att jag har fått den här rollen att falla tillbaka på. Det kan ju gå hur som helst när man slutar, säger han och ler.

Det har snart gått ett år sedan 36-åringen meddelade att han bestämt sig för att lägga skorna på hyllan och därmed bryta kontraktet med Djurgården.

– Det är smått overkligt. Jag pratade med någon i går och sa att ”jag slutade för ett tag sedan”, säger Kim Källström.

– Sen insåg jag att det ju faktiskt var typ ett år sedan nu. Det går snabbt.

Sedan dess har det blivit mer tid åt familjen, resor och så rollen som expert i Discoverys fotbollssändningar.

– Hittills har det varit en otroligt härlig upplevelse, jag är jätteglad. Jag var färdig, jag hade uppnått det jag kände jag kunde uppnå, säger Källström.

– Energin och kraften som man måste ha för att kunna leverera på den nivån saknades. Därför kände jag att det var dags och jag har inte ångrat det beslutet en sekund.

Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET

Du saknar inte ens rutinerna lite grann, att åka till träningsanläggningen på morgonen till exempel?

– Nej, det gör jag inte. Någon gång kanske, men allt är inte riktigt svart eller vitt heller. Jag känner väl så här; hade man bara kunnat göra de stora matcherna, då hade ju ingen någonsin slutat. Men alla som håller på med det här vet att det krävs så mycket tid, engagemang och slit för att nå de här små höjdpunkterna. Den balansen fanns inte längre hos mig.

– Jag orkade inte göra det jobbet och hade väl inte heller motivationen för att nå de matcherna. Till slut var det en ganska naturlig övergång. Så saknar jag det? Nja, inte ens under VM satt jag och önskade att jag var där. Jag visste vilket enormt arbete de hade lagt ner, både under kvalet men även under våren, fysiskt och mentalt. Jag är inte i närheten av att ha det engagemanget längre, vilket gör att du inte kan leverera på plan längre.

”Saknas en forward i Djurgården”

Vännerna Andreas Isaksson och Jonas Olsson är några av anledningarna till att Källström fortfarande kan följa Djurgården på nära håll. Han håller med om att klubbens säsong har haft sina dalar, men också toppar i form av cupguldet och derbysegern mot Hammarby.

– Fotboll är härligt på det sättet, när man kanske minst anade det så kom den, säger Källström och syftar på den tunga 3–1-vinsten för några veckor sedan.

Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET

– Det har varit mycket upp och ner, men jag hoppas att de kan ta mycket poäng de kommande fyra omgångarna så att man är med lite under de sista omgångarna. Så att man inte hamnar i mitten, det är inte så roligt.

Dessförinnan hade Djurgården varit inne i en svajig period, där lagkapten Olsson bland annat öppet kritiserade klubbens transferfönster.

– Tittar man på laget så saknas det ju en forward. Det är bara fakta. Samtidigt så vet jag att de letade och att det är en svår balansgång. Det gäller att hitta spelare, men också spelare som passar in och kan tillföra något, säger Kim Källström.

– Hittar man inte det blir det svårt. Det är en enormt svår balansgång. Jonas har ju ett inifrånperspektiv, som jag inte har längre. Det finns alltid flera parametrar som vi utifrån inte känner till, vilket gör att det är svårt att ha en tydlig idé om vad som är bra och mindre bra. Det finns säkert ett par bakomliggande faktorer som, info som jag inte har nu.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre

”Förkastligt att kasta brinnande föremål på barn”

Derbyvinsten mot Bajen föranleddes dock av tråkigheter. Inför avspark kastades en brinnande bengal mot en sittplatsläktare och dessutom fick en fotograf en stol i huvudet.

Detta ledde till att C More meddelade att de inte längre kommer ha studiosändningar från Tele2 arena. Kim Källström är tydlig med att även han anser att det är ett stort problem inom svensk fotboll som måste åtgärdas.

– Det är förkastligt. Först och främst är det förkastligt att folk kastar brinnande föremål på barn. Bara den meningen räcker väl att säga för att man ska höra att det är helt orimligt, säger Källström.

– När man sedan lägger till att det är inne på en fotbollsarena känner man ju bara... Det finns ju ett förbud mot bengaler men det verkar ju inte följas. Då borde man kanske börja fundera på varför det inte följs och om det är rimligt att folk ska kunna ta med sig bengaler in och kasta på barn på en fotbollsarena. I min värld, absolut inte.

– Det är ju sakfrågan, vad som faktiskt hände, och det är katastrofalt. Sedan finns det också ett större perspektiv, att den härliga känslan att gå på fotboll försvinner. Det tycker jag är oroväckande. Ska man gå med morfar och farfar på fotboll och få ett favoritlag, köpa halsduk och kepa bak-och-fram och gnabbas lite med någon som håller på ett annat lag... Det finns ett moraliskt regelverk för hur långt gnabbandet sträcker sig och när man kliver utanför det, som känslan är nu, och använder våld då har det tappat sin charm.

Johan Wiland och Isaksson (målvakter, Hammarby och Djurgården) öppnade för att matchen inte ens borde ha spelats?

– Ja, där de står flyger det också in grejer. De är ju längst bak och att stå framför en motståndarklack är inte alltid så härligt. I sak måste man ta itu med det problemet men just nu känner jag den här generella känslan att det inte är härligt att gå på fotboll längre. Det tycker jag är oroväckande.

– Det kommer en match här, AIK mot Bajen, där man möjligen spelar om guldet. Då känner man främst ”hoppas det inte händer något”. Att fotbollen får vara i fokus. Att man har den känslan tycker jag är så tråkigt och där ska Djurgården också inkluderas.

Öppnar för sportchefsroll

Vid tiden för det brutna kontraktet flaggade Källström att han sneglar åt en möjlig framtid som tränare. Nu, knappt ett år senare, är det inget som är aktuellt än så länge.

– Men är det något jag har lärt mig i den här branschen så är det att man aldrig ska säga aldrig, säger Kim Källström.

Du skulle kanske passa bättre som sportchef i Djurgården?

– Ja, kanske det... Återigen, bara för att jag har spelat fotboll så är det inte säkert att jag är bra på det, säger han och funderar lite innan han avslutar:

– Men visst, det kanske ligger mer i min natur att vara det. Jag gillar det organisatoriska och så där. Med det sagt så är det inte aktuellt överhuvudtaget just nu haha.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.