Sef: ”Låter som om det farligt att gå på fotboll”

Publicerad 2020-11-11

Mats Enquist, ordförande i Svenska Elitfotboll, delar inte polisens uppfattning om stämningen på elitfotbollsmatcher.

Superstökigt tycker polisen.

Städat tycker klubbarna.

Uppfattningen om stämningen på fotbollsmatcher går i sär.

– Det låter som att det är direkt farligt, vilket är väldigt långt ifrån sanningen, säger Sef:s ordförande Mats Enquist.

Villkorstrappan, polisens försök att skapa ordning i samband med svenska fotbollsmatcher, är älskad av polisen – men hatad av både supportrar, klubbar och förbund.

Trots att coronaviruset hållit publiken borta från läktarna i år har diskussionerna om den fortsatt. Uppfattningen om stämningen på fotbollsmatcher är helt klart splittrad.

– Vi står inte bakom beskrivningen om hur det är att gå på fotboll. Det låter som att det är direkt farligt, vilket är väldigt långt ifrån sanningen. Det har tvärtom blivit tryggare under många år fram till 2019 då polisens repression ledde till låsningar i stället för lösningar, säger Svensk Elitfotbolls ordförande Mats Enquist till Dagens Nyheter.

26 matcher kunde ha stoppats

Beskrivningen som Enquist syftar på finns i en ny polisutvärdering som DN och Fotboll Sthlm/Fotboll Skåne tagit del av. I utvärderingen framgår att ordningsläget på 26 elitfotbollsmatcher förra året var så stökigt att det fanns laglig grund att upplösa dem.

– Syftet med utvärderingen har inte varit huruvida vi ska plocka bort villkorsstegen, utan hur vi ska förtydliga och förbättra arbetet, säger Kristin Sylten som författat rapporten.

Ungefär hälften av alla matcher i fjol genomfördes dock utan varken brott eller störningar och ingen match, även om störningsläget bedömdes som allvarligt, stoppades.

”Står inte bakom rapporten”

I somras lämnade Stockholmspolisen över ansvaret för idrottsfrågorna till Nationella operativa avdelningen, Noa, och sedan dess har dialogen mellan polisen och fotbollsrörelsen varit bättre – och mer konstruktiv menar Mats Enquist.

Den nya utvärderingen kommer därför olägligt och känns mer som ett försvarstal än en utvärdering av arbetet förklarar han.

– Vi står inte bakom rapporten, vi vill inte ens vara en del av den eftersom vi är helt oeniga i många av beskrivningarna och slutsatserna.

AIK:s supportrar tände bengaler i derbyt mot Hammarby i juni 2019.

”Det kommer att bli bättre”

Rapporten uppskattar, bland annat, att antalet pyroteknikpjäser på läktarna förra året var 4 000 jämfört med 1 000 året innan. Villkorstrappan tycks alltså inte ha haft den effekt som polisen hoppats på.

Att bilden av stämningen på matcherna är så splittrad är något som försvårar polisens arbete konstaterar Kristin Sylten men är samtidigt inget som hon är särskilt förvånad över.

– Det här var nytt både för polisen och arrangörerna, så vi behöver utveckla vårt arbete i det här, och det kommer vi att göra. Det pågår ett arbete för fullt nu, så det kommer att bli bättre på alla sätt.