Klart: Källström får spela avgörande matchen

Av: Lo Hägerfelth

Publicerad:
Uppdaterad:

I söndags fastnade Kim Källström på film när han var på plats i omklädningsrummet. Bilderna kunde tolkas som att Källström instruerade laget och riskerade således ytterligare avstängning.

I dag kom domen.

Källström frias och får därmed spela sista matchen mot Kalmar.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527

Under söndagens match mellan Djurgårdens IF och Jönköping Södra fastnade hemmalagets Kim Källström på film när han var på plats i omklädningsrummet. Ställningen var 0–0 och Källström - avstängd från spel - hade tagit sig ner från läktarna och såg tillsynes ut att instruera och gestikulera för att väcka sina lagkamrater. Problemet? Det är otillåtet enligt förbundets regelverk.

"Spelare får under tiden denne är avstängd inte uppträda i någon ledarroll i tävling där spelaren erhöll sin avstängning under tiden denne är avstängd. Det innebär bl.a. att spelaren inte får befinna sig i närheten av det tekniska området och inte heller på annat sätt instruera sitt lag.", står det i regelverket.

Frias av Disciplinnämnden

Av den anledningen riskerade Källströms avstängning att förlängas med en match. Därmed stod den sista matchen för säsongen mot Kalmar FF - en match som kan komma att avgöra om Djurgården blir trea och därmed tar en Europaplats - i rikszonen.

I måndags anmäldes därefter Källström för händelsen och i dag kom beskedet. Ett positivt sådant för Djurgården.

Det blir nämligen ingen avstängning. Disciplinnämnden har valt att fria, vilket betyder att Källström är klar för spel i matchen mot Kalmar.

– Bestämmelsen tar sikte på att han har haft en ledarroll, men vi tycker inte att han kan anses ha haft det, säger Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth till Fotbollskanalen.

”Har hela tiden känt oss trygga”

För Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kommer detta beslut inte som någon överraskning.

– Vi har hela tiden varit trygga med att Kim Källström kommer att spela på söndag. Något regelbrott har inte begåtts ifrån Kims sida. En spelare som har straffats av gula kort får vara i omklädningsrummet, säger Andersson till Sportbladet och är nöjd med beslutet.

– En anmälan har kommit in, vi har svarat på anmälan och är nöjda med domen. Sedan är allt annat bara spekulationer.

Hur har den här processen påverkat er inför matchen mot Kalmar?

– Nämen vi har som sagt känt oss trygga och fortsatt att träna. Vi tränar just nu inför matchen. Vi har hela tiden känt oss trygga med att Kim Källström kommer att vara med mot Kalmar på söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.