”I Grekland är VAR en gudagåva”

Leif Lindberg har fått uppdrag av Fifa och Uefa att få ordning på grekiska domarkaoset: ”Mycket våld”

Publicerad 2020-01-08

Han var bäst i världen på att vinka av spelet.

Nu har Leif Lindberg, 61, fått specialuppdraget att få igång det rena spelet i den grekiska fotbollen.

– Det här jobbet är utmanande, riskabelt men väldigt lärorikt, säger den okände svenske makthavaren.

En klubbpresident stormade planen pistolbeväpnad när ett domslut gick emot hans PAOK. Domaren Thanasis Tzilos blev misshandlad utanför sitt hem. Mängder av ligamatcher har ställts in.

Fifa och Uefa fick nog 2018. Ett Grexit från den internationella fotbollsfamiljen var nära.

Räddningen? En tvångskommenderad internationell domarkommitté för den grekiska fotbollen.

– Jag hade inte riktigt tänkt mig att jag skulle hamna här. Men livet är fullt av överraskningar, säger Leif Lindberg per telefon från Aten.

Världens bästa linjedomare

För 20 år sedan var han världens bäste linjedomare, det som numera kallas assisterande domare.

Med parhästen Anders Frisk som huvuddomare gick Lindberg på linjen i EM-finalen mellan Frankrike och Italien i Holland 2000.

Lindberg behöll status och toppranking och fick även VM-finalen i Japan 2002 mellan Brasilien och Tyskland, då med Pierluigi Collina som huvuddomare.

Han la flaggan på hyllan 2005 och för ett par år senare började även Leif Lindberg från Kärna, norr om Göteborg, trappa ner på de internationella domarobservatörsuppdragen för Fifa och Uefa och sålde trädgårdsgrossisten han var ägare till.

Då mötte han tidigare domarkollegan Vitor Melo Pereira, vid ett utlandsuppdrag.

Den portugisiske tidigare stordomaren hade fått i uppdrag av Fifa och Uefa att gå in som ordförande i Greklands domarkommitté för att få ordning på kaoset i den grekiska fotbollen på domarsidan.

– Vitor insåg att han behövde hjälp och olika kompetenser. Han frågade Juan Antonio Marin (också tidigare domare) och mig. Alla förstår ju att det måste till en AD för att få ett domarteam att fungera…

Tvåårigt uppdrag

Det tvååriga förordnandet inleddes under förra året och Leif Lindberg flyttade på heltid till Aten.

– Vi har ansvaret för alla professionella domare i Grekland och alla tillsättningar i matcherna. Det behövdes personer helt fria från en historik och någon som helst koppling till klubbar, presidenter, ägare eller olika intressen, säger Leif Lindberg.

Vad är det ni gör?

– Vi har tre stora uppdrag: att ta ut rätt domare till rätt matcher, hålla i utbildningar och analysera domarnas insatser. Inga greker får ha med det här att göra överhuvudtaget just nu. Det ska skötas av oberoende personer. Det är ett krav från Fifa och Uefa.

Utnämningarna av domare har inneburit drastiska beslut. Alla större derbyn eller stora rivalmöten döms av domare som flygs in från utlandet. Övriga matcher, det stora flertalet, har grekiska domare.

– Viktigast för oss är att skydda domarna. Vi tittar bara på hur domarna har presterat när vi fördelar matcherna.

Hur vet ni att domarna är obefläckade?

– Det enda vi kan göra är att väldigt noga analysera vad de gör i matcherna och låta det styra uttagningarna. Förr om åren påverkade klubbarna väldigt mycket vilka domare de var nöjda eller missnöjda med och halva domarkåren byttes ut varje säsong. Nu har vi plötsligt en mer rutinerad domargrupp utan så många nya när inga andra har fått påverka hur domarna ska flyttas upp eller ned i seriesystemet.

Kan det bli aktuellt med svenska domare i grekiska matcher?

– I första hand bjuder Fifa in domare i kategori Elite och First group och där är det bara Andreas Ekberg som kan bli aktuell. Han finns absolut med på listan över kandidater. Förra året hade vi till exempel fyra olika danska domare här, men då accepterade vi också grupp två-domare, säger Leif Lindberg.

Här behövs VAR

Resultatet hittills efter de drastiska kraven, ultimatumen från Fifa och Uefa med utländska domare på plats och en domarkommitté som inte styrs av greker: en klar förbättring.

– Kvaliteten har blivit mycket högre. Vi räknar antalet domarmisstag och de har minskat dramatiskt, säger Leif Lindberg. Fotbollen har blivit bättre, det är fler åskådare på matcherna och ibland släpps ju till och med bortasupportrar in på läktarna…

– Dessutom har vi VAR i grekiska ligan nu. VAR är en gudagåva här eftersom det har gjort domarjobbet mer transparent. Det är i länder som Grekland som VAR verkligen behövs.

Det går inte manipulera en domare på samma sätt längre?

– Nej, exakt. Det är ett antal personer vid sidan om planen som granskar de avgörande besluten. Det har tagit bort många spekulationer och ifrågasättanden. Det har varit jätteviktigt för oss. 

– Grekland är väl enda landet i världen där regeringen har finansierat VAR, annars är det ligorna själva som betalar. Men då hade det inte blivit av här, säger Leif Lindberg luttrat.

Han bor i norra delen av Aten, tio minuter från Olympiastadion, och har även nära till arbetsplatsen på det grekiska fotbollsförbundet. 

– Jag trivs väldigt bra. Lägenheten är fin och jag får många besök. Min hustru Inga jobbar två veckor hemma i Sverige och kommer sedan ner hit i två veckor. Det fungerar fint.

– Jag är på kontoret 8.00 till 16.00 plus matcher jag ser live, på TV och utbildningar. Det är jobb sju dagar i veckan.

Utsatta för trakasserier

Är jobbet välbetalt?

– Ja, det är det. Det måste det vara. Ingen sätter sig i den här positionen annars. Det är utmanande och riskfyllt.

Riskfyllt på vilket sätt?

– Det är mycket våld här. Det krävs en viss säkerhet. Vi har har blivit attackerade och häcklade på arenor. Man måste vara lite diskret. 

Drar du på dig domarkläderna och visar hur en offside ska vinkas av när ni har utbildningar?

– Hahaha, javisst. Självklart. Vid utbildningarna vill jag lägga halva tiden ute på planen.

Vad är matchvikten?

– Den är exakt samma som när jag dömde mästerskapsfinalerna – 67 kilo, säger 171 centimeter långe Lindberg som förutom den höga statusen även rankades som en av de snabbaste assisterande domarna.

– Ska jag få respekt av de grekiska assisterande domarna så gäller det att föregå med gott exempel hur man ska träna, äta och sköta sig. Jag är med på fys- och teknikdelarna. Det funkar inte att bara ha teori och titta på bilder. 

Redo för nytt uppdrag

Uppdraget upphör sista juni sommaren som kommer.

– Vi blir inte kvar här då, men det ska bli spännande att se om det kommer några nya utlänningar eller om grekerna kommer tillbaka i domarkommittén.

Kan du tänka dig fler likartade uppdrag?

– Ja. Jag har fått upptäcka ett helt nytt land. Kulturen, maten, klimatet är fantastiskt. Även om uppdraget är tufft så njuter jag, säger Leif Lindberg. 

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.