Ska få hjälp – av gammal lagkamrat

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

De klarade 834:an i Europa.

Nu väntar betydligt tuffare motstånd i Champions League-kvalet för AIK.

Slovenska Maribor, 79:a i Europa.

– Det är nog inte bara en nivå upp, utan jag tror det är två nivåer till, säger AIK:s assisterande tränare Patric Jildefalk.

Tvåmålsskytten och avancemangshjälten Henok Goitom tycker att det var bra att det blev så spännande i slutminuterna när Ararat jagade ett bortamål som hade slagit ut AIK ur Champions League-kvalet och i stället in i Europa League-kvalet.

– Självklart vill man aldrig vara i en sådan situation, men nu är jag lite glad att det hände. Vi gick vidare och kan prata om den här situationen inför nästa match. Hade det inte hänt nu hade det kanske hänt mot Maribor och då hade vi kanske åkt ut. Misstag är bra när man går vidare, säger Henok Goitom efter slutsignalen på Friends Arena.

Anton Salétros jublar med Henok Goitom.
Foto: TT
Anton Salétros jublar med Henok Goitom.

”Har Europaerfarenhet”

I den andra kvalomgången väntar nu alltså Maribor för det regerande svenska mästarlaget. Slovenerna hanterade isländska Valur enkelt i första kvalomgången och är ett lag med kontinuerligt spel i Europa. Sedan 2011 har klubben kvalificerat sig till fem gruppspel, två i Champions League och tre i Europa League.

Senast var i CL-gruppspelet säsongen 2017/2018.

– Det är ett bra lag som har Europaerfarenhet. Det kommer att bli svårt för oss, så är det bara. Men vi ska kämpa om det, säger AIK:s Tarik Elyounoussi.

Centrale mittfältskollegan Sebastian Larsson håller med.

– Det är så klart det blir tuffare nu, det väntar vi oss, säger straffskytten fram till 3–0-målet som blev det avgörande mot Ararat.

Foto: BILDBYRÅN
AIK gick till slut vidare med sammanlagt 4–3.

Ska ringa en vän

Framspelaren till AIK:s 2–0-mål mot Ararat, Anton Salétros, berättar när han får reda på att det blir Maribor att en vän kan snart förvänta sig ett samtal.

– En gammal lagkamrat i Rostov (Salétros ryska klubb han är utlånad från) har varit i Maribor så jag ska snacka lite med honom nu, säger Anton Salétros.

Wingbacken syftar på Zan Majer, som föddes i Maribor, och under ungdomsåren spelade han bland annat för Maribor, och har sedan representerat olika slovenska lag fram till 2017.

– Maribor är ju en nivå högre än Ararat, och det är klart att det blir tufft, säger Salétros.

AIK inleder på bortaplan på arenan Ljudski vrt, med kapacitet för 12 000 åskådare, den 24 juli. Returmötet avgörs den 31 juli på nationalarenan.

LÄS VIDARE

Laddar Matchöversikt
Publicerad: