Defensiva brister i tung förlust för Hammarby

Publicerad 2020-02-12

VALE DO LOBO. Hammarby fortsätter att visa upp en blek försäsongsform.

2–3-förlusten mot andradivisionslaget Farense innebär att allsvenska fjolårstrean släppt in 12 mål på fyra matcher.

– Jag är inte det minsta orolig, säger tränaren Stefan Billborn.

Med två klara förluster mot kvalificerat motstånd (Midtjylland och Slavia Prag) och ett kryss, 1–1 mot Flora, behövde Hammarby ett bra resultat mot SC Farense, tvåa i portugisiska andradivisionen, för att bygga självförtroenden och tro på att man valt rätt väg.

Det började illa.

Paulinho, i sin första match för sitt nya lag, hade ett fräsande skott som Farensemålvakten räddade.

Paulinho i sin första match för Hammarby.

Gjorde drömmål

Sedan kom en riktig ”Paulinhofrispark” ribba in. Problemet för Hammarby? Det var Farensemittbacken Miguel Bandarra som slog den, otagbart för Davor Blazevic i 21:a minuten.

Hammarby hade svårt att få till ett eget anfallsspel när det portugisiska laget skickligt höll i bollen.

Paulinho var sällan med i spelet, men när han väl var det hände det oftast något.

En mönsteromställning i 43:e minuten gav utdelning för fjolårets allsvenska trea. Jeppe Andersen hittade Paulinho, brassen fördelade ut till Aron Jóhansson till vänster och inspelet trycktes i mål av en pigg Alexander Kacaniklic.

– Paulinho var jättepositiv. Han hade bra fart, var tuff och klev in i närkamper. Det syntes inte att han hade varit skadad, säger Hammarbytränaren Stefan Billborn efter matchen.

Alexander Kacaniklic jublar efter sitt mål.

Tankovic målskytt

Efter en hyfsat pigg inledning av Hammarby och Muamer Tankovic i den andra halvleken tappade svenskarna åter tempo och spets.

André Veira föll lätt över inhopparen Abdul Halik Hudus fot och på den efterföljande straffen placerade det portugisiska lagets skotte, Ryan Gauld, säkert in 2–1 (67) för Farense.

Tankovic såg ut att rädda Hammarby från en genant förlust när 24-åringen från nära håll styrde in ett inspel från Hjalmar Ekdal till 2–2 (80).

Men Hammarby av försäsongsmodell 2020 fortsätter att visa upp ett läckande försvarsspel. På en frispark från höger från Gauld nickade Jonathan Lucca in 3–2 för Farense mitt framför mål och det blev slutresultatet.

– Det är okej stundtals, men vi släpper in tre fasta situationer. Frisparken är bara att gratulera, den är fantastisk.

– Det är lite billigt att släppa in 2-2 vid en hörna (som var en frispark). Men tittar man vilka spelare vi har på planen så är det inte så konstigt att det blir mål. Vi hade fyra dvärgar på markering, säger Billborn.

Vad betyder den här resultatraden?

– Ingenting. Vi skulle inte byta in åtta spelare i den andra halvleken om resultatet var viktigt.

Vad saknade du?

– Att vi ska vara lite fräschare, vi ser tunga ut. Det biter inte riktigt. Vi har mycket boll och för matchen, men vi kommer inte igenom riktigt. Men det är mycket enkla misstag också, säger Stefan Billborn.