”Varför ska vi behandlas annorlunda?”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Foto: gefleiffotboll.se / TT

Herrarnas division ett ska avgöras som vanligt.

Men damernas division ett ska avgöras som enkelserie.

Nu kritiseras Svenska fotbollförbundet.

– Varför ska vi behandlas annorlunda? säger Gefle-tränaren David Färnström.

Efter att Svenska fotbollförbundet, SvFF, tog beslutet i onsdags att lagen i tre av fyra förbundsserier – division två och tre herrar, division ett damer – endast kommer att möta varandra en gång den här säsongen, har irritation skapats. Detta eftersom den fjärde, division ett herrar, kommer att ha hemma- och bortamatcher.

– Jag tycker att det är ett väldigt konstigt beslut. Svenska fotbollförbundet går emot sig själva, de vill ju att damer och herrar ska ha samma förutsättningar och att man inte ska se skillnad på herr- och damfotboll, säger David Färnström, assisterande tränare för Gefles damer.

Vad anser du att SvFF borde ha gjort?

– Rent praktiskt går det att lösa med dubbelmöte även för oss. Vårt lag tränar ju lika hårt och lika ambitiöst som lagen i herrettan.

”Semiprofessionell”

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson berättar om skälen varför förbundets styrelse valde att skilja på upplägget för damernas och herrarnas division ett.

– Herrarnas division ett är semiprofessionell där spelarna har avtal om en viss ersättning. Och där är de mer disponibla, man är inte det på samma sätt på division ett-nivå för damer, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter.

– Och vi fick tydliga signaler från distrikten att det är nödvändigt med ett sommaruppehåll för damernas division ett-lag. Medan de 32 föreningarna i herrserierna var beredda att spela hela sommaren.

SvFF flyttade med anledning av coronavirusets spridning fram seriestarten för förbundsserierna, herrarnas division ett ska börja 21 maj. Division två och tre för herrar samt damernas division ett ska inledas i mitten av juni.

Publicerad:

LÄS VIDARE