Malmö överlägset mot Ballymena

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Det var på förhand en match Malmö bara skulle avverka på väg mot större utmaningar.

Europa League-kvalpremiären mot nordirländska Ballymena United blev precis det – och lite till.

– Precis så som vi ville få matchen fick vi den, säger hattricksskytten och lagkaptenen Markus Rosenberg efter en förkrossande 7–0-seger.

Det dröjde en halvtimme – trots allt.

Men när Markus Rosenberg nådde högst på ett välavvägt inlägg från Behrang Safari öppnade slussarna framför bortamålsnätet, som skulle få bekänna Malmöboll ytterligare sex gånger i matchen.

En sådan händelseutveckling kanske man borde anat när målskytten Rosenberg, utan att fira ledningsmålet, plockade ur 1–0-bollen ur nätmaskorna och sprang mot mittcirkeln.

Var det här bara en dag på jobbet, ett hinder på vägen?

– Det är som det stod i tidningen. De (Ballymena) är inte ens fulltidsproffs och då ska man vinna, säger Rosenberg och lägger till:

– Sedan ska man göra det också. Det är en helt annan grej. Det är ganska lätt att slå av på takten när motståndet inte är det bästa men det gjorde vi inte.

Ett år till, ett mål till

Nej, det kan man ju lugnt konstatera att de inte gjorde.

Trots att man roterat ut viktiga, offensiva kuggar som Anders Christiansen och Marcus Antonsson ur startelvan så var det en hemmaoffensiv som fullkomligt pulveriserade gästerna från Nordirland.

Erdal Rakip, i en fri mittfältsroll, var pigg, spelsugen och dominant likt hans lagkamrater.

Guillermo Molins gjorde mål han också, och desto mer när han både hade ribbskott och flera högkaratiga lägen.

Markus Rosenberg då?

– Ett år till Rosenberg, skanderade hemmaklacken flera gånger under matchen, med hopp om ännu en kontraktsförlängning för den fortsatt ack så viktige kaptenen.

Ett mål till, svarade Rosenberg – två gånger om.

”Det här är sista”

Mindre än tre minuter efter 1–0:an så dundrade anfallsveteranen också in sitt och Malmös andra för dagen. Lågt hårt och tätt intill Ross Glendinning i Ballymenamålet som inte hann ned.

Han skulle också hinna med att placera in ett 5–0-mål, och fastställa ett hattrick, innan han byttes ut mindre än timmen in i matchen till stående ovationer och ytterligare rop om kontraktsförlängning från läktaren.

– Det är klart att det alltid är bra att göra mycket mål. Men det var väl inte så svårt i dag, säger Rosenberg om sin egen målskörd.

Blir det ett år till också? Vi har ju ställt frågan förr några gånger...

– Haha, ja. Det är samma svar som alla andra år. Det här är sista. Men det är kul att det uppskattas. Värre vore om de ville att jag skulle försvinna, säger 36-åringen.

– Men det är klart att det ger en självförtroendeboost. Det är alltid härligt att höra.

”Firade” med kramp

Lagkaptenens (återigen sista) Europaäventyr verkar dock, med all matematisk sannolikhet, fortsätta vidare från en retur i Belfast nästa vecka.

– Så klart, man har 7–0 i ryggen. Men det är bara att gå ut och göra samma som man gjorde här och försöka vinna den matchen också, säger Erdal Rakip, som hade en tvåa på sitt personliga målkonto efter krossen.

Det sista, målet som fastställde slutresultatet med kvarten kvar, ”firades” med krampkänningar.

Ni körde ändå hela vägen in i kaklet trots ledningen?

– Ja, det gällde att gå ut och döda matchen till returen. Göra så många mål som möjligt, säger Rakip.

Mission accomplished. För att uttrycka det milt.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.