Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Ett beteende ovärdigt en lagkapten för Arsenal

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. En lagkapten på väg att bytas ut lunkar arrogant mot sidlinjen till spridda burop.

Han gestikulerar mot sina egna fans, sliter av sig bindel och tröja, och går raka vägen ner till omklädningsrummet.

Det var svårt att tro att det bara var början på känslostormen som utspelade sig på The Emirates den här kvällen.

Arsenal har tappat en 2–0-ledning hemma mot Crystal Palace. De kipar desperat efter luft samtidigt som motståndarna tillåts få allt större kontroll på matchen.

Unai Emery måste agera. Han väljer att sätta in ett 18-årigt stjärnskott, Bukayo Saka, på bekostnad av lagkaptenen. Att Granit Xhaka bär bindeln förbryllar många och de som stod bakom utnämningen har säkert ändrat uppfattning efter ikväll.

Xhaka har självklart rätt att känna sig frustrerad. Han har rätt att tycka att livet där och då är både orättvist och allmänt uselt. Vad han däremot inte får göra är att gestikulera hånfullt mot åskådare som gång efter annan tvingas se Arsenal kollapsa. Det tjänar ingen på i slutändan – allra minst han själv. Hur hårt ansatt han än är och har varit under sin tid i klubben.

En galen första halvlek

Ett anfall i den 37:e minuten beskrev den första halvleken mellan Arsenal och Crystal Palace ganska väl. Alexandre Lacazette får möjlighet att påbörja en kontring och väljer att skicka en passning till höger. Nicolas Pépé missar bollen helt men den landar till slut hos Matteo Guendouzi som petar den vidare till Callum Chambers. Den sistnämnde slår ett mediokert inlägg men Cheikhou Kouyate drabbas av ett sorts hjärnsläpp och drar oprovocerat ut bollen över kortlinjen till ännu en hörna för Arsenal.

Lät det förvirrande, rent av komiskt? Det var återkommande känslor denna kyliga söndagskväll och då har vi inte ens pratat om den inledande kvarten på The Emirates.

Det var ett tag sedan allt stämde för Arsenal, men de där 15 första minuterna var ett rejält undantag. Crystal Palace har överträffat de flestas förväntningar så här långt under säsongen men en sak ska sägas om Roy Hodgsons gäng: När de väl faller, då faller de med besked. Det hände på Tottenham Stadium för någon månad sedan och det hände i dag.

Två hörnor från höger konverterades till två mål. Först var det Granit Xhaka som flexade musklerna och nickade ner bollen till Sokratis som sköt in 1–0. En kort stund senare såg mittbackskollegan David Luiz till att få in utökningen efter förarbete av Lacazette. Hodgsons puls lär ha skenat när han såg sitt lags svajiga defensiv, som dessutom verkade bli sämre. Det var bara tur att Lacazette och Aubameyang inte hamnade i målprotokollet några korta ögonblick senare.

Få saker såg ut att kunna stoppa Arsenal, men då hade VAR ännu inte gjort sitt sedvanliga framträdande. Att Wilfried Zaha är farlig varenda gång han tar sig in i straffområdet vet de flesta. Risken är stor att han antingen tar sig förbi sin motståndare eller ordnar en straff, något Chambers verkade ha glömt bort. När Zaha föll över Arsenal-spelarens klumpigt utsträckta ben drog Martin Atkinson första fram det gula kortet för filmning. Det fick huvuddomaren snabbt (nåja) ta tillbaka när videodomarna hade loopat situationen i sitt lilla arbetsrum. Varningen omvandlades till en straff som Luka Milivojevic dundrade in till 1–2, och så var det plötsligt match igen.

Arenan kokade över av känslor

Den andra halvleken var på ett sätt än mer obegriplig men samtidigt signifikativ för detta Arsenal. Frågan man ställer sig är: Varför är det så svårt för dem att försvara en ledning? När Jordan Ayew kvitterar är det nästan som att hemmalaget har släppt in det med vilje. Inte för att de vill göra det, så klart, men de verkar oförmögna att stänga en match trots att de borde kunna behärska det vid det här laget.

Om det var svårt att beskriva den inledande kvarten så är den sista nästan svårare. När hela The Emirates tror att Sokratis drar in 3–2 med fem ordinarie minuter kvar är det som ett osannolikt slut på en kaosartad resa. Ropen av lättnad utbyts dock snart mot läten av fruktan när det står klart att VAR har upptäckt något som ingen annan har sett. Det är Chambers som flera steg innan målet hakar i en motståndare i straffområdet, och så poff, var målet bortdömt.

Arenan kokar över. Det är känslor av frustration, ilska, uppgivenhet. En åskådare nära pressläktaren tappar ansiktet helt och släpas ut av fem storvuxna matchvärdar. De som vill får skylla de två förlorade poängen på VAR men majoriteten förstår förmodligen att det knappast är däri det verkliga problemet ligger.

Det kommer ta lång tid att processa vad som hände på The Emirates ikväll, men klart är i alla fall att förtroendet för Arsenals tränare fortsätter vackla, och nu även lagkaptenen. Att Emery och Xhaka lyckas vinna tillbaka supportrarna på sin sida igen är svårt att tro efter det här.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Laddar Matchlista
Laddar Tabell

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN