Tror inte att allsvenskan kommer att bli bättre

Brenning: Varför inte komma överens med SVT?

När Malmö mötte Real Madrid i Champions league blev klasskillnaden tydlig.

540 miljoner kronor per år i sex års tid till klubbarna i allsvenskan och superettan för tv-rättigheterna.

Men kommer ligorna bli bättre?

Eller kommer bara priset för konsumenten att bli dyrare?

Ni har kanske hängt med i den hetaste diskussionen kring svensk hockey den här säsongen? Den kring fördelningen av tv-pengarna där SHL-klubbarna gått ihop i vad som kan jämföras med en kartell och snart skapat vad som i praktiken kan bli en stängd liga.

En girig utveckling där kortsiktiga pengar går före sportsligt intresse och stjärnor anses höja produktens värde mer än nerv och konkurrens. Fotbollen har en mer rättvis fördelning men visst är girigheten även här hög.

För istället för att fundera på hur allsvenskan ska utvecklas var det enda kriteriet vid försäljningen av tv-rättigheterna den här gången (också): Mest pengar! Det är uppenbart när agenten bakom affären har rak provision på priset.

Men har SHL och allsvenskan blivit så mycket bättre av de höjda tv-pengarna genom åren? Är spelarna av en annan dignitet än tidigare? Är spelet så mycket mer publikfriande?

Inte per automatik en bättre liga

Samma fråga kan ställas kring Premier League. För trots att ligan nu drar in överlägset mest tv-pengar av alla ligor spelar världens bästa spelare fortfarande i Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Bayern München och Juventus. Och även fast världens dyraste spelare nu rullar läder i England är Leicester Premier Leagues enda kvarvarande lag i Champions League.

Mer pengar innebär inte per automatik en bättre liga. Visst borde allsvenskan nu bättre kunna konkurrera med den danska och norska ligan om profiler när tv-intäkterna fördubblas från och med 2020 men det är faktiskt långt ifrån självklart att det kommer att bli så.

Risken är istället överhängande att nuvarande spelare helt enkelt också dubblar sina löner, konkurrerande ligor även de sina tv-inkomster och att vi om tio år står med samma kvalité på spelare men med dubbelt så höga utgifter. Jag skulle nästan beskriva det som troligt.

För att verkligen få utväxling på pengarna tror jag att de svenska fotbollsklubbarna hade behövt komma överens om ett lönetak. Till exempel ett system där den maximala nivån på truppens ersättning räknas utifrån en procentuell andel av klubbens intäkter. Detta för att säkerställa att pengarna istället ska kunna användas till verksamhetsutvecklande investeringar som träningsanläggningar och ungdomstränare.

Kunde kommit överens med SVT

En annan intressant tanke hade varit att medvetet pressa ner tv-priserna för att på så sätt konkurrera med världens bästa ligor. Kostar det lika mycket att se MFF-Sundsvall som Chelsea-Everton kan det annars bli svårt för allsvenskan att hävda sig. Det har vi inte minst sett på C More som redan med dagens prisnivå haft svårt att få affären med allsvenskan att gå ihop.

Hur Discovery nu ska lyckas med den dubbla prislappen får någon ekonom räkna ut.

En annan väg att gå hade varit att komma överens med en tv-kanal, till exempel SVT, om ett pris för fria sändningar av serien. Då hade allsvenska verkligen haft potential att explodera.

Men visst kan vi ändå jubla över det höjda priset på tv-rättigheterna till allsvenskan. För förhoppningsvis kommer de höjda abonnemangspriserna som nu per automatik kommer följa tvinga publiken ur tv-soffan och till arenorna.

Det vore otvivelaktigt den största vinsten för svensk fotboll.


För övrigt får agenten Rune Hauges Profile Partner, enligt Fotbollskanalen, 100 miljoner kronor i provision för försäljningen av tv-rättigheterna. Det ska bli väldigt intressant att få höra svaret från Svensk Elitfotboll när fansen börjar fråga hur han var värd det.

Följ ämnen i artikeln