Så ska fyllan bort från arenorna

Uppdaterad 2017-07-25 | Publicerad 2017-03-30

2017 ska bli den torraste säsongen hittills.

I årets allsvenska lånar AIK, Djurgården och Hammarby en metod från krogvärlden för att minska supandet på läktarna.

– En eller två öl är inga bekymmer men kraftigt berusade blir inte insläppta, säger AIK Fotbolls vd Mikael Ahlerup.

När rektorn informerar om att barnen ska ha med matsäck brinner det i skallen på en förälder. Han reser sig och sluddrar fram:

– Matsäck, är du dum i huvudet, rektorsjävel?

I stället för att tysta ner den berusade mannen hakar andra på. Snart skanderar halva klassrummet att rektorn är en jävel.

Varför är det okej på fotboll?

Låter scenen otänkbar? Absurd? I så fall fyller filmen sitt syfte. För scenen utspelar sig inte på ett riktigt föräldramöte utan är en del av kampanjen Fotboll utan fylla, med avsändare AIK, Djurgården och Hammarby samt organisationen IQ och Stad (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem).

Tillsammans frågar de sig varför det är okej att vara stupfull och aggressiv på en fotbollsläktare när ingen skulle komma på tanken att vara det i andra miljöer, som i skolor eller biografer.

Kampanjen inleddes i fjol med en kartläggning av läget. Besökare testades med alkomätare (hälften hade druckit) och personal testades genom att skådespelare låtsades vara gravt berusade och försökte köpa öl (det gick i 68 procent av fallen).

Metoden, som tidigare användes för att sänka berusningsgraden i Stockholms krogvärld, ligger till grund för utbildningen som arenapersonalen har genomgått inför säsongen. Därtill kommer fotbollsbesökare i år att märka av reklamfilmer och budskap.

”Tio procent är kraftigt berusade”

– Jag vill ge kredd till Stockholmsklubbarna. Samarbetet bygger på deras initiativ, de vill göra något för att alla som går på fotboll ska känna sig trygga. De här filmerna kommer att visas i deras kanaler, säger IQ:s vd Juan-Pablo Roa.

Vilken skillnad kommer en besökare som sällan dricker alkohol under matcherna att märka?

– Fyllan kommer inte att försvinna första matchen, men på lång sikt hoppas vi att beteendet som visas i filmerna inte längre kommer att synas på arenorna.

Och vilken skillnad märker någon som normalt dricker väldigt mycket?

– Tio procent är kraftigt berusade, de kan märka att de inte blir insläppta eller att de blir ombedda att äta något eller ta något alkoholfritt i baren.

På söndag möter AIK Häcken på Friends arena. Det blir den första chansen för Stockholmspubliken att eventuella få se tidiga effekter av projektet.

”Det blir lite stökigt”

Mikael Ahlerup, vd för AIK Fotboll, betonar att det inte specifikt är personer ur den högljudda ståplatspubliken som ska skärpa sig. I snitt var tionde person, oavsett läktarplats, är för full.

– Vi kan se kraftigt berusade människor på alla våra sektioner, inklusive hospitality. Om du eller jag går på bio, teater eller på vilken restaurang som helst vet vi att en eller två öl självklart inte är några bekymmer. Men man ska inte komma kraftigt berusad, säger Ahlerup.

Så vad vill du hälsa besökarna?

– Se besöket på Friends arena som ett besök på vilket annat arrangemang som helst. Är många kraftigt berusade blir stökigt, det vill ingen ha.