Efter 5–1-krossen – näst bäst i Skåne

Publicerad:
Uppdaterad:
TFF jublar efter 3–1-målet.
Foto: CMORE
TFF jublar efter 3–1-målet.

Ett ynka mål från att åka ur division 1.

Men nu är Trelleborg plötsligt näst bäst i Skåne – och nosar på en allsvensk plats.

– Jag är stolt över klubben, men det är inte ”nu, nu, nu” som gäller, säger tränaren Patrick Winqvist efter en 5–1-krossen mot Norrby.

Trelleborg har gjort en tung resa de senaste åren som nästan saknar motstycke.

Från degradering från allsvenskan, sedan raka vägen ur superettan året därpå och endast ett ynka mål från att även trilla ur division 1 för tre år sedan.

Men nu tycks de jobbiga åren vara över.

I kväll tog Trelleborg sin femte seger på sex matcher när laget bjöd på ett målkalas hemma mot Norrby.

Malmö FF-lånet Erik Andersson inledde målskyttet när han först sköt ledningsmålet i den 25:e minuten innan han, på en frispark, även fixade 2–1 i upptaken av den andra halvleken.

Ligger på kvalplats

Det var startskottet målkalaset.

Dino Islamovic ökade på till 3–1 sex minuter senare och sedan var det dags för Zoran Jovanovic att definitivt punktera matchen – med ett drömmål.

Från en position utanför straffområdet chippade yttermittfältaren snyggt in 4–1-bollen i den 72:a minuten. Islamovic, igen, fastställde sedan slutresultatet 5–1 på straff.

– Den här segern värdesätter vi högt, konstaterar TFF-tränaren Patrick Winqvist som dessutom saknade flera nyckelspelare.

Segern innebär inte bara att Trelleborg tar klivet upp på kvalplats i superettan och har nos på en allsvensk plats, utan klubben passerar också Helsingborg i tabellen – och är plötsligt näst bäst i Skåne bakom Malmö FF.

– Vid den tidpunkten när vi var nära att åka ur division 1 var vi nionde laget i Skåne och Blekinge. Nu bevisar det att vi gör något rätt i organisationen. Vi siktar på kontinuitet och satsar på folk som vill ta ett ansvar för Trelleborg, säger Winqvist.

”Ska inte sväva i väg”

– Vi är också det laget i superettan och allsvenskan som fram till i dag har använt minst antalet spelare, tilläggar han.

Och nu är ni på kvalplats och siktar ni på en återkomst till allsvenskan?

– För tillfället är vi det, ja. Vi var inte riktigt nöjda med vårens poängskörd. Nu har killarna tagit tag i de bitarna och är på god väg att göra en bättre höst. Det pekar åt rätt håll.

Men allsvenskan...?

– Jaa... Det är inte ”nu, nu, nu” som gäller. När vi ska tillbaka till allsvenskan ska vi ha en trupp och organisation som klarar av det. Vi ska inte sväva i väg till varje pris nu.

I kvällens andra match hade Falkenberg, vid seger, varit laget som klev upp på den där kvalplatsen uppåt.

Men hallänningarna fick ”bara” 1–1 borta mot Degerfors sedan Viktor Götesson kvitterat för Falkenberg och räddat poäng i den 65:e minuten.

Nikola Ladan var Degerfors målskytt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.