Jordan Larsson: ”Lättnad att inte ha pappa som tränare”

Publicerad 2017-01-14

Det är varken mammas mat på bordet eller pappas instruktioner vid träningarna längre.

Jordan Larsson, 19, ska stå på sina egna ben i NEC Nijmegen.

– Det är en lättnad. Här jämförs jag inte lika ofta med pappa, säger anfallaren.

Holländska Eredivisie har återstartat efter ett knappt månadslångt vinteruppehållet.

Jordan Larsson är ett av nyförvärven som ska försöka lyfta NEC Nijmegen till tryggare mark från tolfteplatsen i tabellen.

Det svenska nyförvärvet har redan delvis fått känna på snålblåsten kring laget när de båda träningsmatcherna mot de båda tabellmässigt sämre placerade Sparta Rotterdam och Zwolle slutade med förluster under ett träningsläger i Spanien.

– Jag tycker det finns förklaringar till det. Vi tränade på väldigt hårt under lägret med två tvåtimmarspass om dagen. Vi körde till och med en träning tidigare på dagen innan matcherna. Det var många trötta ben, säger Jordan Larsson till Sportbladet.

Osäker om spel

Själv spelade han 45 minuter i den första träningsmatchen för att missa den andra när han åkte på hosta, snuva och feber.

Han tappade några dagars träning och vet inte om han får spela i återstarten borta mot Willem II under söndagen.

– Jag kom till Holland på nyårsdagen och dagen efter åkte vi på läger. Jag har inte varit här så länge men jag känner att jag konkurrerar på samma villkor som de andra.

– Jag kom från ett längre uppehåll jämfört med de andra spelarna så jag förväntar mig inte så jättemycket så här i början, säger Jordan Larsson.

Vilka fotbollsmässiga skillnader har du hunnit se?

– Tekniken är mycket bättre bland spelarna här och offensivt vill man sig framåt med lite annorlunda spelvägar.

Spelar ni klassisk holländsk 4–3–3?

– Vi spelar 4–3–3 men med en tysk tränare.

Vad innebär det?

– Det är mycket gegenpress (återerövring, ”motpress”). Så fort vi har förlorat bollen ska vi ta tillbaka den. Det är mycket defensivt arbete för offensiva spelare.

Vad är annars största skillnaden med flytten för dig?

– Att jag har flyttat hemifrån. Nu bor jag själv även om jag inte hunnit på att prova på det så mycket än eftersom vi har varit på läger. Tidigare hade jag mammas mat och tvättning, nu får jag ta ansvar själv. Det är bra för mig, jag trivs med det.

Vilken är paradrätten från Jordan Larsson?

– Jag har inte fått inviga köket än eftersom jag fortfarande är kvar på hotellet, men annars hade det nog blivit ris med kyckling eller en klassisk spagetti bolognese med lite hemliga ingredienser, haha. Det fixar jag.

Född i Rotterdam

– Flickvännen flyttar ned när hon gått klart skolan, men hon är på besök just nu.

Bostad?

– Jag har hittat ett hus som jag väntar på att få flytta in i.

19 år och eget hus…?

– Haha, det låter kanske värre än det är. Det är ett typiskt holländskt radhus med tre våningar. Det känns mer som en lägenhet.

Jordan Larsson föddes i Rotterdam i juni 1997, men en månad senare flyttade familjen Larsson till Glasgow när pappa Henrik blev klar för Celtic.

Har du fått något av holländskan med dig?

– Vi har haft holländska vänner under tiden jag växte upp och mamma och pappa har pratat lite holländska. Jag kan förstå vissa ord och meningar, men det är inte så att jag tycker att jag kan prata holländska. Jag ska ta lektioner.

Hur känns det att inte ha pappa som tränare längre?

– Det är en lättnad på ett sätt. Det var mycket snack hela tiden att jag spelade för att jag var hans son, jag jämfördes med honom väldigt ofta. Nu står jag mer på egna ben.

– Samtidigt var det roligt att ha honom som tränare, han är en bra tränare. Det finns både för och nackdelar.

Hur mycket blir du påmind om pappa just i Holland?

– Ibland, men det kommer jag förmodligen bli var jag än spelar någonstans. Men jag tycker inte att det är lika mycket som det var hemma i Sverige.

Risken finns dock att 19-åringen kan bli utsatt för nostalgipåminnelser framöver.

Kan bli Larsson&Thern

I NEC Nijmegen finns förutom Larsson själv även svenskarna Sam Lundholm (tidigare AIK) och Mikael Dyrestam (tidigare IFK Göteborg).

Nu vill NEC även värva Simon Thern från Heerenveen.

Larsson och Thern – det andas blågula fotbollsframgångar från 1990-talet.

– Simon och jag känner varandra, först från att våra farsor spelade ihop. Kommer han till oss blir det både roligt för mig och bra för laget. Simon är en jättebra spelare, säger Jordan Larsson.

Vad krävs av dig för att du ska kunna ta en plats i truppen till U21-EM?

– Speltid, mål och poäng. Konkurrensen är väldigt hård med Carlos (Strandberg) och Pawel (Cibicki) som varit givna och med (Alexander) Isak som är en fantastisk talang. Det är väldigt tufft. Lite grand handlar det om Håkan (Ericson, U21-förbundskaptenen) vill ha med tre eller fyra anfallare.

Speltid för att nå U21-EM

– Blir det bara tre anfallare så måste jag eller någon annan bort. Vill han ha med fyra anfallare så tycker jag att jag är fjärde man på listan men då gäller det också att jag spelar mycket. Jag kan inte sitta på bänken här.

Med lite distans, hur känner du kring avslutningen i Helsingborg och det som hände på Olympia?

– Jag har inte så mycket att säga om det. Det som hände det hände, jag vet vilka dom riktiga fansen är. Nu fokuserar jag på framtiden och är glad över att vara i NEC, säger Jordan Larsson.