Publicerad 2023-05-18

Utsålt Strandvallen – då gick Häcken på knock och körde över Mjällby.

De vann cupfinalen med 4–1.

– Det blir någon bärs på bussen hem nu, säger Simon Sandberg i SVT.

Mjällby AIF hade chans att ta en historisk titel, men när Häckens Ibrahim Sadiq tryckte in två mål inom loppet av tre minuter alldeles i slutet av första halvlek var det tack och godnatt.

Ville ha straff

Dessförinnan hade Mjällby, enligt SVT:s expert Daniel Nannskog, blivit rånat på en straff då målvakten Peter Abrahamsson försökte boxa bort bollen men i stället träffade Tom Pettersson rakt i ansiktet.

– Den är solklar, sa Nannskog.

I andra halvlek rann det i väg.

Mikkel Rygaard satte 3–0 och Samuel Gustafson 4–0, innan Max Fenger fick in ett tröstmål till 4–1 (slutresultatet).

Häcken med bucklan.

”Blir bärs”

Detta var Häckens fjärde titel på åtta år (ett SM-guld och tre cuptitlar).

– Det var därför jag kom hem till Häcken. Att vinna och se alla glada, det är hur kul som helst. Det blir någon bärs på bussen hem nu, men sen har vi match mot Malmö, så inte för hårt men vi får unna oss, säger Simon Sandberg i SVT.

Eftersom de redan säkrat en plats i Champions League-kvalet via sitt SM-guld i fjol, tillfaller den ”extra Europaplatsen” förra årets tabellfyra – det vill säga Kalmar.

KFF kommer i och med detta att få kvala till Europa Conference League.