Allt fler svenska stjärnor i storklubbar: ”Förstår att vi handplockas”

Publicerad 2021-07-19

Fridolina Rolfö.

TOKYO. Chelsea, Bayern München, Barcelona, Real Madrid, PSG, Atlético Madrid...

Inte bara ett potentiellt kvartsfinalsfält under en Champions League-säsong – utan också en lista på svenska landslagsstjärnors klubbtillhörigheter.

– Jag förstår att vi handplockas överallt, säger nyblivna Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö.

Det är snarare en regel än ett undantag att ha minst en svensk landslagsstjärna i sin trupp nuförtiden för de europeiska storklubbarna.

Efter att både Amanda Ilestedt (PSG) och Fridolina Rolfö (Barcelona) genomfört flyttar inför OS så är det ytterligare två av de allra största klubbarna i världen som har svenskrepresentation.

Fridolina Rolfö skrev dessutom historia när hon skrev på för den regerande Champions League-mästaren – detta i egenskap av klubbens första svenska någonsin.

– Det är så häftigt. Att vara den första svenska damspelaren som spelar i laget känns superkul, säger Rolfö.

– Det är en storklubb på herrsidan framförallt men nu även på damsidan. Jag hoppas och tror att man kan inspirera pojkar och flickor att det är möjligt att spela i Barcelona en dag.

Förr drömde man om landslaget...

Just det faktumet, att visa att det faktiskt är möjligt att nå de allra största klubbarna, har bevisligen dagens landslag lyckats med.

När man sätter ihop en potentiell, svensk OS-startelva är det trots allt idel storklubbar när det kommer till klubbtillhörigheterna.

– Vi är på en väldigt hög nivå. Många vill ha svenska spelare. Det är bra fotbollsspelare. Det är lojala fotbollsspelare. Jag förstår att vi handplockas överallt, säger Rolfö, som nämner just möjligheten att inspirera de unga som en väldigt positiv effekt av populariteten bland storklubbarna.

– Det är häftigt att det händer mycket. Det kommer mer och mer klubbalternativ. Måste vara skitkul att heta Hanna Bennison eller vara någon som har allt det där framför sig. Det är jättekul för framtiden för tjejer där ute att kunna drömma om stora klubbar. När jag var liten drömde man om landslagsfotboll. Inte klubbfotboll. Det fanns inte de lagen på den nivån.

Bayern München-försvararen Hanna Glas är inne på samma spår som Rolfö.

– Jag hade inte heller några tankar eller drömmar om att spela utomlands utan det var med landslaget. Just där och då var det ju Hanna Ljungberg och Victoria Svensson som framförallt var stora förebilder. Det var just a-landslaget. Det var där nivån var. Nu kan yngre tjejer se att du kan spela i Bayern München, Chelsea, Juventus, PSG. Det är klart det öppnas ett helt annat tankesätt för de, säger Glas.

”Ett kvitto”

För Amanda Ilestedt så blev just dessa möjligheter väldigt tydliga nyligen. När hon lämnade Bayern München efter våren så var det idel storklubbar som fanns som alternativ.

– Som damfotbollsspelare just nu har man mycket att välja på ute i Europa och världen, konstaterar Ilestedt, vars val föll på Paris Saint-Germain.

Hur är det att gå från en storklubb till en annan?

– Känns väldigt spännande. Det känns verkligen som de bygger och satsar riktigt hårt både i ligan och ute i Europa så för mig känns det som en perfekt miljö att vara i.

Förbundskapten Peter Gerhardsson tycker också att storklubbsmiljön är perfekt för hans landslagsspelare överlag.

– Landslaget är ju något där vi lånar in spelarna från klubbarna och försöker få dem att prestera på väldigt hög nivå på kort tid. Det är klubbarna som utvecklar spelarna och som gör det långsiktiga. Så det är oerhört bra för landslaget att vi har spelare som spelar på en väldigt hög nivå, säger förbundskaptenen.


Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.