Wengers fina avsked – storseger på Emirates

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. En 5–0-seger mot Burnley blev Arsene Wengers sista insats som manager på Emirates Stadium.

Efter matchen höll tränaren ett känslosamt tal inför de 59.540 åskådarna. 

– Det enda jag har velat är att göra människor glada, säger Wenger på presskonferensen.

En 22 år lång epok är över. Under söndagseftermiddagen tog Arsene Wenger farväl av Emirates Stadium – och det blev det perfekta avslutet i ligamötet mot Burnley.

Pierre-Emerick Aubameyang inledde målskyttet efter 14 minuter, framspelad av Alexandre Lacazette. Därefter rann det iväg ordentligt för Arsenal. Lacazette utökade till 2–0 strax innan paus och i den andra halvleken utökade Sead Kolasinac, Alex Iwobi och Aubameyang den ledningen till totalt 5–0.

Segern innebär att Arsenal har säkrat sjätteplatsen i tabellen. De 59.540 åskådarna, majoriteten iklädda röda tröjor med texten “Merci Arsene”, jublade stort vid slutsignal.

”Precis som ni är jag ett Arsenal-fan”

Efter matchen höll tränaren ett känslosamt tal. Han inledde med att sända sina tankar till förre Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson som är inlagd på sjukhus.

–Jag vill börja med att önska min kollega Sir Alex ett snabbt tillfrisknande, säger Wenger innan han fortsätter:

– Tack för att ni har haft mig så länge, jag vet att det inte har varit helt enkelt alla gånger. Men precis som ni så är jag ett Arsenal-fan, det betyder att det här är mer än bara fotboll, det är en del av livet. Det är vad som förenar oss genom hela kroppen, varenda cell av kroppen, drömmar och bekymmer.

– Men när vi kommer hit så inser vi…

Rösten brast för Wenger som behövde några sekunder innan han fortsatte:

– Jag vill tacka alla i klubben som har gjort det här speciellt, för mig har den här gruppen av spelare speciella kvalitéer, inte bara på planen men också utanför. Jag kommer att sakna er, jag hoppas vi ses snart igen.

”Måste hitta mig själv nu”

Presskonferensen efteråt blev längre än vanligt. Dels svarade Wenger på frågor men fick också en avskedspresent från den engelska journalistkåren, ett rött vin från 2004 – året då Arsenal gick obesegrat genom hela säsongen.

– När du har varit så här länge i en klubb och folk frågar “hur mår du” undrar jag ens varför de ställer en sån fråga. Nu måste jag se till att hitta mig själv, förklarar Arsene Wenger.

– Det enda jag har velat är att göra människor glada. Min ambition var alltid att vinna med stil, är du en storklubb anser jag att det är din skyldighet. Men framför allt ville jag göra människor glada.

På frågan om han hade kunnat tänka sig att ge råd till den nya tränaren som kliver in är svaret tydligt:

– Jag vill göra klart att jag inte är involverad, att jag inte tänker pressa klubben att välja den eller den, säger Wenger.

– Det enda jag har att säga är att det här laget är mycket bättre än vad folk tror. Jag är övertygad och kan se att det här laget är speciellt. Jag är övertygad om att de kommer utmana nästa år.

Foto: Clive Mason / Getty Images Europe

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.