Petronella Ekroth om första tiden i Juventus: ”Nästan så att jag får nypa mig i armen”

Av: Lo Hägerfelth

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter en hel karriär hemma i Sverige flyttade Petronella Ekroth till Italien i juli.

Till Turin. Till Juventus. Till de regerande mästarna.

I en lång intervju med Sportbladet berättar hon om den första tiden i Italiens främsta klubb.

– Man märker att Juventus som klubb är väldigt respekterad. Jag personligen har fått en otrolig respons sedan jag flyttade hit, säger Ekroth.

”En dröm som går i uppfyllelse”.

Det var så Petronella Ekroth beskrev sin flytt från Djurgården till Juventus i juli. ”Ett enkelt val” och ”svårt att sätta ord på” var två andra beskrivningar hon tog till då.

Nu, snart en månad efter flytten, har den svenska mittbacken hunnit vänja sig vid sin nya vardag. Åtminstone till viss del.

– Det har känts väldigt bra sedan jag kom hit. Det har verkligen överträffat mina förväntningar och det känns verkligen som att jag har tagit rätt beslut och kommit till en fantastisk klubb, säger Ekroth till Sportbladet.

På vilket sätt har det överträffat dina förväntningar?

– Det är nog egentligen det att jag aldrig har varit med om att vistas i en sådan miljö som Juventus har och som de har skapat. Det är väldigt häftigt att det är så professionellt som det är och att man verkligen kan fokusera på fotbollen. Det är väldigt skönt.

”Språket den största skillnaden”

Som Ekroth är inne på har hon ju aldrig vistats i den här typen av miljö tidigare. Den i Askim födda 28-åringen har de facto spelat hela sin karriär i Sverige. Från moderklubben Rödsle BK, vidare till Östers IF och Linköping FC, innan hon på senare år landade i Stockholm, Hammarby och senast Djurgården.

Ett par veckor in på sin första utlandssejour har hon redan hunnit lägga märke till en del kulturella skillnader.

Inte minst språket, där italienarna inte är ett folk som gärna växlar över till engelska.

– Språket är väl den största skillnaden, skulle jag säga. Alla pratar ju liksom italienska. Tränaren framför allt pratar italienska hela tiden. Om det är något viktigt säger hon kanske någon mening på engelska, men det är inte mycket engelska. Man får bara försöka lära sig eller kanske ta hjälp av någon i laget. Men man märker att de egentligen helst vill prata italienska. Man får bara försöka lära sig italienska så fort som möjligt.

Ni har ingen tolk i omklädningsrummet eller så heller?

– Nej, men det fungerar ändå. Vi har ändå några som pratar engelska, som är från England, en amerikanska och en från Finland. Men ja - man får blanda lite helt enkelt. Och så vill jag ju lära mig språket. Så det är bara bra att de pratar italienska. Men de får prata lite långsammare ibland, skrattar Ekroth.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Går runt med hakan i backen”

Ett nytt land, ett nytt språk. Men också en ny stad. Efter att ha flyttat till Turin är även det en omställning att handskas med. Hittills har hon bott på hotell tillsammans med de andra nya spelarna, men har nyss flyttat in i en egen lägenhet.

Närmare centrala Turin.

Vad är dina första intryck av Turin som stad?

– Den är ju fantastisk. En jättevacker stad. Jag går runt med hakan i backen, höll jag på att säga, skrattar Ekroth.

– Nämen jag älskar ju fina vackra byggnader och det är jättemycket sådant. Nu har jag inte varit i staden jättemycket, för vi tränar väldigt mycket och det är en bit in till staden från träningsanläggningen. Men jag tycker att det är jättehärligt att bara strosa runt och titta på den vackra staden.

Träningsanläggningen som Juventus tränar på heter Vinovo. Det är herrlagets gamla anläggning, som de sedan sommaren 2017 har bytt ut mot en anläggning närmare deras hemmaarena Allianz Arena.

I stället tränar damlaget där nu, liksom akademilaget. Cirka 14 kilometer sydväst om centrala Turin.

– Det är ju en bit från staden, men jag tror att det egentligen bara är positivt. För annars tror jag att det hade varit väldigt mycket folk utanför, som det tydligen var ändå förra året. Man märker att Juventus som klubb är väldigt uppmärksammad. Många dras dit Juventus finns.

”Väldigt många som har stor respekt”

Det kan man lugnt säga. Som Italiens främsta klubb - sätt till såväl supportrar, ligatitlar som marknadsvärde - är uppståndelsen runt klubben stor.

Men mycket av det där är ju kopplat till herrlaget. Hur ser intresset egentligen ut i Turin för Juventus damlag, grundat så sent som 2017 men redan italienska ligamästare under sin debutsäsong?

– Det känns som att väldigt många vet om vilka damerna är, menar Ekroth.

– Säger man att man spelar i Juventus så är det väldigt många som uppskattar det och har stor respekt. Man märker att Juventus som klubb är väldigt respekterad i Turin och i Italien överhuvudtaget. Jag personligen har fått en otrolig respons sedan jag flyttade hit - inte bara från Italien, utan även från folk hemma i Sverige och överallt runt om i hela världen egentligen. Ska jag vara ärlig så visste jag inte att Juventus är så stort som det faktiskt känns som att de är. Så det är häftigt att få vara en del av det.

Att det aktade klubbmärket har gett en gratis fördel för damlaget så här i upptakten känns givet. I form av intresse, i form av organisation och ekonomiska förutsättningar.

Att de stora europeiska klubbarna på herrsidan nu börjat satsa på damlag är numera lite av en trend, med Manchester United och Milan som två av de senaste exemplen. Liksom Juventus.

Vad tänker du om den här perioden, då de stora klubbarna börjat satsa på damlag?

– Jag tycker ju att det är helt fantastiskt. Jag blir jätteglad då jag ser att klubbar runt om i Europa satsar på damfotboll. Det behövs verkligen. Att man tror på att damfotbollen behöver växa och stärkas ännu mer. Och att vi är värda samma resurser som herrarna får. Sedan är det kanske inte exakt samma, men vi är ändå fotbollsspelare precis som de är.

Skulle du säga att det är viktigt att de stora klubbarna på herrsidan också satsar på damlag?

– Ja, alltså det är på något sätt att visa att man tror på damfotbollen. För det finns ju många som tycker att damfotboll inte ska finnas överhuvudtaget. Och då är det ju jätteviktigt att man visar framfötterna och står bakom att det inte stämmer. Att man tror på att tjejer kan spela fotboll och att de gör det bra. För det gör vi verkligen. Så jag tycker att det är väldigt positivt och blir väldigt glad när jag ser att fler klubbar vill satsa.

Rummet bredvid Ronaldo

Kontrasten mellan dam- och herrfotbollen var något som Ekroth fick uppleva direkt. Denna sommar har Juventus herrlag satsat stort, går för sin åttonde raka ligatitel men framför allt sin första Champions League-buckla sedan 1996.

Inte minst har Juventus värvat Cristiano Ronaldo, utsedd till världens bästa spelare de senaste två åren. På klubbens twitter kunde man då se hur Ronaldo satt på en träningscykel och genomförde den obligatoriska läkarundersökningen, omringad av vakter och fans.

I rummet bredvid befann sig damlagets nya svenska mittback, men fick inte chansen att träffa portugisen på grund av all uppståndelse.

Eftersom herrlaget sedan åkte till USA på försäsongsturné och damlaget i sin tur till London har hon fortfarande inte fått träffa någon av herrlagets stjärnor.

– Nej, jag har ju inte gjort det! Men vi får väl se. Förhoppningsvis får vi träffa dem på någon julfest eller något, skrattar Ekroth.

– Men annars kommer jag försöka gå på alla matcher jag bara kan, eftersom vi får biljetter till matcherna. Så det ska också bli väldigt kul.

”Är jag verkligen här?”

Men än nalkas det inte jul. Först väntar hennes första höst i Serie A, med de regerande mästarna Juventus. Såklart är det en ny titel som gäller för klubben, liksom att gå långt i Champions League.

Vägen mot säsongsstart inleddes i London där Juventus mötte både Arsenal och Chelsea den senaste veckan. Förluster i båda två, dock. Men samtidigt speltid i båda försäsongsmatcherna för Ekroth som därmed nu har avklarat sin debut för Juventus.

Vad tänkte du under uppvärmningen, när du hade satt på dig de svart-vita kläderna och skulle möta Arsenal i din debut?

– Alltså på ett sätt är det nästan så att jag får nypa mig själv i armen ibland för att förstå att det verkligen är sant, säger Ekroth.

– Allting gick också så fort när jag flyttade. Ibland är det som att jag inte riktigt förstår att det händer, är jag verkligen här? Men samtidigt så påminns man ju om att det faktiskt är på riktigt. Att jag bara måste njuta av den här situationen och den här chansen som jag har fått. För jag har ju kommit hit för att jag vill bli en bättre fotbollsspelare och utvecklas ännu mer. Så jag försöker bara njuta, ta vara på det här och göra det så bra jag kan.

Publicerad:

LÄS VIDARE