Lugn Pep, det händer att det vänder

Publicerad 2015-05-12

Pep Guardiola såg allt annat än nöjd ut på Camp Nou senast, och hans Bayern München ligger nu under med 3–0 inför kvällens retur hemma mot Barcelona i Champions League-semifinalen. Kört? Inte alls. Både i Europacupen och i Champions League har vi bjudits på galna vändningar. Här är fem som gått till historieböckerna, skrivna med miraklets penna.

IFK GÖTEBORG–BARCELONA

Säsongen 1985/1986a

❯❯ Barcelona hade precis knockat Juventus och kom till Ullevi med vind i seglen för att möta IFK Göteborg, som gått vidare efter 0–0 och 1–1 mot Aberdeen. 90 minuter senare? 3–0. Tre. Noll. Torbjörn Nilsson satte två, Tommy Holmgren hamrade in spiken i kistan. Problemet var att ”Barça” ryckte upp den i returmötet.

På Camp Nou två veckor senare spottade Pichi Alonso in ett hattrick och tog matchen till – en mållös – förlängning. När dramat gick till straffar hade ”Blåvitt” ett övertag sedan Carrasco missat, men Roland Nilsson brände den avgörande sparken. I stället tog katalanerna finalplatsen efter ännu en blåvit miss. Barcelona förlorade finalen på just straffläggning mot Steaua Bukarest.

Milan – Dep. la Coruna

säsongen 2003/2004

❯❯ Ett mäktigt, malande Milan mosade Deportivo la Coruna hemma på San Siro, där Andrea Pirlos frispark var pricken över i:et som innebar 4–1. Italienarna reste till Riazorstadion med en betryggande ledning, men Deportivo var mer sugna på att göra narr av logiken än att gräva ner sig själva.

Ett ursinnigt presspel och ett Pandiani-mål redan efter fem minuter gjorde att Deportivo fick starten de så gärna velat ha. Dryga halvtimmen in i matchen hade kreatören Valeron skickat in 2–0 och strax före paus satte Luque trean. Spanjorerna var vidare redan här – men Fran skickade in slutresultatet 4–0 ändå. Det var första gången i Champions Leagues historia som ett 0–3-underläge vändes till avancemang.

Stuttgart – Leeds

säsongen 1992/1993     

❯❯ Ett sanslöst drama i den första upplagan av Champions League. Stuttgart och Leeds hamnade på kollisionskurs i kamp om avancemang till andra omgången, och efter 3–0 på hemmaplan stod tyskarna med ena benet i triumfens rike.

Med Eric Cantona och Gary Speed i täten vann så Leeds med 4–1 i England, men det

räckte inte på grund av bortamålsregeln.

Var de alltså utslagna? Tog det slut här? Nej, ett sanslöst drama, sa vi. Stuttgart hade i returmötet bytt in en fjärde utländsk spelare, trots att det endast var tillåtet med tre. En avgörande match på Camp Nou arrangerades – och där vann Leeds med 2–1 och avancerade till andra omgången. Att de sedan åkte ut mot Glasgow Rangers är en annan femma.

Monaco – Real Madrid

säsongen 2003/2004

❯❯ Slutsiffrorna från första mötet, 4–2, såg ju inte helt omöjliga ut att ta in. Å andra sidan stirrade man sig då blind på resultatet. Det var ju mini-Monaco som skulle vända underläge mot majestät-Madrid med Figo, Zidane och Ronaldo – men utan Fernando Morientes. Denne ansågs inte  vara bra nog för att ta plats i Real-truppen, så när han satte 4–2 på Bernabeu fick han hedersamma applåder av sina gamla supportrar. De anade inte vad som väntade. I returen gjorde Morientes ett av de tre målen som banade väg för 3–1-segern, där Monaco anfördes av tvåmålsskytten Ludovic Giuly. Fransmännen gick vidare på bortamål och trots att man förlorade finalen var detta en milstolpe i Monacos historieböcker.

Liverpool – Milan

säsongen 2004/2005  

❯❯ Alla milanisti får ursäkta, men tidernas final är helt enkelt för bra att inte ta med. Milan ledde med 3–0 i halvtid efter ett ledningsmål av legendar-Maldini och en dubbel av Crespo. Nio minuter efter en paus där Liverpool-fansen sjöng om att man aldrig är och går ensam hoppade dock Steven Gerrard högst.

Han satte den livsviktiga reduceringen, Smicer dunkade in 2–3 från distans och Xabi Alonso slog in sin egen straffretur när 3–0 blev 3–3 på sex minuter. Och så stoppade Jerzy Dudek en frustrerad Shevchenko i både förlängning och straffläggning, och så var Liverpool mästare. Fansen sjöng fortfarande – om en lärkas ljuva

silversång, om en gyllene himmel och om hur man aldrig är och går ensam.

Följ ämnen i artikeln