Vakten: ”Kom inte på att det var Janne”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Kände inte igen förbundskaptenen

Janne Andersson förhandlade om förbundskaptensjobbet på Biltemas parkering.

Då kom Securitas och körde bort honom och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

– Då tänkte jag: ”var fan har jag sett den karln?”, men kom inte på att det var Janne, säger Securitas–vakten Stefan Blomkvist.

För dryga fyra månader sedan meddelade Svenska Fotbollsförbundet att Janne Andersson, 53, blir ny förbundskapten. I samband med utnämningen berättade Andersson även om hur förhandlingarna med förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand gått till.

– Förra torsdagen satt vi utanför Biltema i Katrineholm och förhandlade. Det ösregnade. Helt plötsligt började det tuta och jag tänkte att ”fan, nu är det någon som känner igen oss”. Men det var en Securitasvakt som sa att ”nu stänger jag grinden så vill ni ut får ni köra ut med mig”. Vi fick flytta ner till Willys. Det var hårda förhandlingar. Securitas fick ingripa, sa Janne Andersson på presskonferensen.

”Tyckte det var skitkul”

I sitt sommarprat på P1 under gårdagen återkom den nye förbundskaptenen återigen till händelsen – då han berättade om mötet på parkeringen.

Även Securitas–vakten själv – Stefan Blomkvist, 62, – kommer ihåg händelsen väl.

– Det var ju ganska dråpligt. Jag kör ju som väktare för Securitas och hade låsningen på Biltema den där kvällen. Det innebär att vi väntar ut personalen och så där innan vi låser. När jag är klar står en bil kvar. Och vi har bommar där ute ju, för att det inte ska komma in någon. Och det spöregnade, så jag såg inte om någon satt där, så jag körde fram med bilen. Då tänkte jag: ”var fan har jag sett den karln?”, men kom inte på att det var Janne. Sen vevade jag ner rutan och de vevade ner rutan så då jag till dem ”Ska ni stå här länge och prata, får ni sova över för jag ska låsa bommarna nu”. De garvade och tyckte det var skitkul, förklarar Stefan Blomkvist.

Trots ett stort fotbollsintresse och att han kände igen ansiktet kunde Blomkvist dock inte placera Janne Andersson under kvällen.

SE OCKSÅ

"Det är en häftig manifestation"

”Inget man råkar ut för varje kväll”

– Jag hade ju fullt upp med mitt så det var väl inte förrän dagen efter när jag fick syn på det i tidningarna som jag tänkte att det var Janne, ”fan det var honom jag pratade med i går”, så under kvällen tänkte jag nog inte så mycket mer på det, säger Blomkvist som förklarar att han kände igen Janne direkt efteråt men att det var ”tvärstopp” vid mötet.

Hur ser du på händelsen nu i efterhand?

– Det är ju en kul grej, en jättekul grej. Sen i går när han tog upp det på sommarpratet och kom ihåg det blev det ännu roligare. Det var ju en ganska konstig grej att sitta på Biltemas parkering och förhandla om förbundskaptensjobbet kan man tycka, bara det är ju en märklig grej. Men som sagt det är en kul grej.

Hur känns det att den blivit så omtalad?

– Ja, det är ju så att hamnar det i tidning, Facebook och radio så blir det spritt. Men det är roligt det med, det är ingen fara för min del. Jag tycker mest det är en rolig grej att det uppmärksammas, det är ju en udda grej helt klart. Det är ju inget man råkar ut för varje kväll i mitt jobb, det kan man inte påstå.

Janne Andersson gör sin första landskamp som svensk förbundskapten i VM–kvalet mot Holland den 6 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.