Premier League

Willians första Arsenal-mål skickade ned West Brom

Av: 

Frida Fagerlund

FOTBOLL

LONDON. Fast i ingenmansland, med protesterande supportrar bankandes på The Emirates portar.

Då visade Arsenals akademiprodukter vägen – och kritiserade värvningen Willian såg till att West Bromwich degraderades.

– Det har varit en tuff vecka, säger Emile Smith Rowe efter 3–1-segern.

Det var en annorlunda ljudkuliss på The Emirates jämfört med tidigare matcher under säsongen. Spelarnas taktiska instruktioner blandades med vrål från supportrar utanför arenan. Klubbordföranden Vinai Venkatesham och tekniska direktören Edu, som var på plats, bör ha nåtts av bullret från de vibrerande grindarna.

Ett hundratal Arsenal-fans samlades inför matchen mot West Bromwich för att uttrycka sitt missnöje gentemot nuvarande ägaren Stan Kroenke. Raoul och kompisen Jack var två av de som stod iklädda tröjor samt en flagga med texten ”Kroenke out”.

– Det är viktigt att visa vad man tycker, svarar Raoul på frågan vad de gör här en söndagskväll trots att publik fortfarande inte tillåts.

Om läktarna vore fyllda på The Emirates är det inte omöjligt att de inledande tjugo minuterna av matchen hade kantats av ett och annat burop. Näst intill degraderade West Brom såg pigga ut och hotade framåt med hjälp av Matheus Pereira.

Saka och Smith Rowe levererade

Det var först efter en halvtimme som Arsenals kvalitet visade sig. Bukayo Saka, för dagen placerad som vänsterback, hittade fram till startelvans andra akademiprodukt Emile Smith Rowe. Den sistnämndes avslut satt med en smäck bakom målvakten Sam Johnstone till 1–0. Ett fåtal minuter senare utökade Nicolas Pépé genom ett drömskott snett utifrån höger med vänsterfoten.

– Jag sa till honom (Saka) att han måste spela fram till mig eftersom jag har assisterat honom ett par gånger nu, säger Smith Rowe till BT om ledningsmålet.

– Vår start var trög, vi har hängt med huvudena de senaste dagarna. Det var viktigt för oss att studsa tillbaka.

Smith Rowe utgick skadad med halvtimmen kvar och ersattes av vänsterbacken Kieran Tierney som därmed puttade Saka högre upp i banan. I den 67:e minuten hamnade Pereira slutligen i målprotokollet efter att ha löpt ifrån det centrala mittfältet och lade in reduceringen till 1–2. Mötet stängdes av den så ofta kritiserade Willian som drog in en vacker frispark, hans första mål i Arsenal-tröjan på 37 matcher.

Första gången Allardyce åker ur

Segern innebär att Arsenal är fyra poäng efter Tottenham som innehar den europeiska kvalplatsen. West Broms totalt 26 poäng innebär att avståndet upp till Burnley på säker mark är för långt (tio poäng). Det är första gången som Sam Allardyce misslyckas med att hänga kvar i Premier League och elfte gången klubben degraderas till Championship.

För Arsenal gäller det att göra det bästa av resterande matcher under säsongen.

Enligt Sky planerar Spotifys Daniel Ek att lägga ett bud på 1,8 miljarder pund (ca 21 miljarder kr) inom en snar framtid. Att Arsenal troligtvis missar Europaspel efter uttåget mot Villarreal spelar mindre roll för svensken.

Supportern Raoul känner inte till Ek särskilt väl.

– Men jag har hört att han är Arsenal-fan. Det man vill ha är en ägare som förstår sig på fotboll och klubben. Något som Kroenkes definitivt inte gör, säger han och håller upp sid medhavda flagga med det kritiska budskapet.

Champions League-final 2021 (herrar): Allt inför Manchester City–Chelsea

Europa League-final 2021: Allt inför Manchester United–Villarreal

Champions League-final 2021 (damer): Allt inför Barcelona–Chelsea

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Manchester United vände och vann – Citys firande skjuts upp

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League

Arsenal FC