Piteå IF Dam

”Det är helt åt helvete – så jävla osportsligt”

Av: 

Fredrik Andersson

FOTBOLL

Tre matcher på en vecka.

I efterdyningarna av covid-19.

Piteås tränare Stellan Carlsson är rasande.

– Jag kan inte förstå det, säger han till Sportbladet.

Piteå var nära en osannolik comeback borta mot Linköping, men föll till slut med 4–3 på bortaplan. Dagens match var den uppskjutna matchen från det att flera spelare i Piteå nyligen testade positivt för covid-19.

Piteå ville flytta Linköpingsmatchen till juni, men matchen blev alltså av i dag i stället. Stellan Carlsson, tränare i Piteå, var påtagligt upprörd när Sportbladet ringde upp honom efter torsdagens 4–3-förlust.

– Att tvinga fram den här matchen, kopplat till vår situation med covidsjuka spelare för några veckor sedan… då utgår jag att man kommer göra det för alla lag. Matcherna ska spelas så tidigt som möjligt, vilket på damsidan, där vi vet att vi har små trupper, är totalt horribelt, säger han.

– Vi vet dessutom inte vad det innebär för spelare som haft covid-19 att spela. Det finns ingen information för oss att få hjälp, till exempel från förbundet, kopplat till det här. Jag tycker det är helt åt helvete att våra spelare ställs i den här situationen. Det är därför det ser ut som det gör i första, sedan gör de en enorm andra halvlek där vi knappt släpper till någonting och sakta tar oss tillbaka i matchen.

”Totalt död för mig”

Carlsson fortsätter:

– Men jag tycker det är helt bedrövligt. Det vi har framför oss nu är att vi får åka hem, inte träna någonting på grund av flygförbindelser och annat – och ska spela match igen på söndag. Jag tycker det är så jävla osportsligt, hela idrottens idé om att det ska vara någon sportslig rättvisa är totalt död för mig, när man ser det på det här viset.

– Men det värsta är ändå hur man ser på spelare som varit sjuka. Vad finns det för kunskap om det här? Ingenting. Vad får det för konsekvenser i framtiden? Det vet vi inte alls.

Stellan Carlsson

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Samtliga spelare i Piteå är i dag friskförklarade.

– Men vad innebär det? Vi vet ingenting vad det innebär, man pratar om att det sitter kvar saker i lungorna, vad innebär det för återhämtning på spelare och så vidare? Det är ingen vanlig förkylning det här, det är något helt annat.

”Vilka hälsorisker finns det?”

Vad är du mest upprörd över?

– Framför allt att det inte finns någon information om vad det innebär, det har jag inte läst någonstans om spelare som har haft covid och vad det kan få för konsekvenser. Det är det som jag är mest besviken över. Linköping spelar absolut bra i första halvlek och det är bara att gratulera att de är så effektiva, men det syns också att våra spelare inte är riktigt redo för matchen. Sedan gör vi en jättekrigarinsats, spelarna bestämmer sig för att visa vilken moral de har tillsammans i kampen ute på plan, där är de fantastiska. Men för mig är det ingen rättvis chans från början att gå in och spela matchen.

– Det är lätt att säga att vi ska spela matcherna så snabbt som möjligt om något lag drabbas av det här, då utgår jag från att det är en norm som kommer gälla alla lag oavsett herr och dam i Sverige. Jag kan inte förstå det, så är det bara.

Vad behöver göras? Det kommer ju förmodligen bli mer fall.

– För det första handlar det om att fundera över vad som är sportsligt rättvist. Och det andra är ju vilka hälsorisker det finns med det här, den frågan är jävligt allvarlig tycker jag. Som tränare och medicinskt team är det mycket man ska ta beslut om, det kan vara en spelare som har ont i ett knä: ”ska den spelaren spela eller inte spela”. Man försöker alltid vara ansvarsfull, men när man inte vet, hur ska man förhålla sig till det? Och vems ansvar är det?

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Piteå-målvakten gjorde mål från halva plan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Piteå IF Dam

Linköpings FC

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Fotboll