Mejla

Petra Thorén

”Profiler jag kommer sakna dagen de lägger av”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Peter Gerhardsson har ett lag som på tisdag kan avgöra EM-kvalet för Sverige.

Frågan är vilket lag Peter Gerhardsson har sommaren 2022.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det var minuterna före avspark ett sådant där höstrusk som bara kan uppstå i Göteborg. Regnet svepte in vågrätt och på andra sidan monsunvindarna väntade ett motstånd som, med all respekt, inte förde tankarna till fotbollsfest och värdemätare.

Det var bäddat för kaos, men den enda oredan som det svenska laget ställde till med var att vissa ledare och truppspelare satt på läktaren utan munskydd.

Så precis inför avspark upphörde regnet och ett lugn spred sig. På planen erbjöds ett svenskt anfallsspel som både värmde och kittlade.

Med flera stjärnor på läktaren – i väntan på tisdagens isländska drabbning – var det lätt att tro att elvan skulle famla, men här fanns spelare som presterade till den grad att Peter Gerhardsson har ett bagage av frågeställningar att ta med på sin EM-resa.

När Sverige ska säkra en mästerskapsplats mot Island på tisdag kommer laget delvis se annorlunda ut.

Linda Sembrant kommer att kliva in i backlinjen, Nathalie Björn lär ge Caroline Seger tyngd på mittfältet, Kosovare Asllani petar upp Anna Anvegård i boxen och Sofia Jakobsson ansluter på kanten.

Peter Gerhardsson har ett lag för att slå Island på Gamla Ullevi.

Men vilket lag har han egentligen sommaren 2022?

Pandemin har skjutit upp mästerskapet i England vilket innebär att spelare som är med i kvalet riskerar att försvinna och nya tar chansen att kliva på EM-tåget.

Riskerar falla för åldersstrecket

På samlingen i september fick Caroline Seger, 35, och Linda Sembrant, 33, frågor om de ser sig själva spela EM.

De hade inga klara svar, kroppar och hjärnor får avgöra.

Foto: BILDBYRÅN

I lagkapten Caroline Segers fall finns en rad fördelar, men vi kan alla notera att när tempot dras upp blir det svårare för den intelligenta mittfältaren att hinna med. Den maskerade passningen som hon slog i djupet mellan två lettiska spelare i första halvlek under torsdagen går inte fram mot ett världsklassmittfält som täcker ytor.

36-åriga mittbacken Nilla Fischer, vars passningsfot fungerade fint mot ett lågt försvar som Lettlands men vars svagheter blottas i djupet mot snabba, vassare motstånd, riskerar falla för åldersstrecket.

I Madrid sliter målvakten Hedvig Lindahl med rehabilitering av ett opererat knä.

37-åringen om någon vet vad som krävs och har en inställning som ger läkningsprocessen syre, men det handlar ändå om ett ingrepp.

Det finns profiler, starka karaktärer som jag kommer att sakna den dagen de lägger av.

Kvinnor som talar från hjärtat och med sina krav och professionella inställning banar väg för yngre förmågor. Spelare som byggt, format och varit de här landslagets själ.

Det finns skäl att blicka framåt 2022

Men allt har sin tid och just nu står en rad unga, välutbildade fotbollsspelare och knackar på EM-dörren.

Några av dem fick vi se igår.

Filippa Curmark debuterade i Seger-rollen. Hon kom in i andra halvlek och rev runt med sin attityd, låga tyngdpunkt och förmåga att vilja ha boll.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Olivia Schough är visserligen inte fotbollsung, men verkar vid 30-strecket landat rätt i sig själv och insett att utveckling på fotbollsplan inte enbart kommer med en positiv attityd utan att hårt arbete krävs också.

Tekniska, smarta Anna Anvegård, 23, har med sin höst i allsvenskan och landslaget gjort klivet tillbaka för Stina Blackstenius enormt mycket större.

Det finns skäl att blicka framåt mot 2022 och att göra det med tillförsikt.

Men först ska Gerhardssons tunga pjäser fixa biljetten till festen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.