Herrlandslaget i fotboll

Blågults stora frågetecken: ”Kan säga nej”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Det är en av de krångligaste landslagsuttagningarna på länge.

Skador ger frågetecken kring Robin Olsen, Marcus Berg och Zlatan Ibrahimovic.

Komplicerade covid-regler kan stoppa Marcus Danielson.

Under tisdagen presenterar förbundskaptenen Janne Andersson landslagstruppen som möter Georgien (VM-kval, 25 mars, Friends), Kosovo (VM-kval, 28 mars, borta) och Estland (landskamp, 31 mars, Friends).

Men det är en trupputtagning som omges av stora frågetecken – både på grund många skadade landslagsaktuella spelare och restriktioner kring resor och karantänsregler runt coronapandemin.

– Det är krångligt. Vissa länder har även olika regler för olika delar av landet – och mycket kan ändras från en dag till en annan, sa landslagschefen Stefan Pettersson till Sportbladet nyligen.

Berg undersökt i Tyskland

Zlatan Ibrahimovic förväntas göra comeback i Blågult om inte ljumskskadan som han drog på sig mot Roma 28 februari blir sämre.

Enligt italienska uppgifter som Sportbladet tagit del av är Milans förhoppning fortsatt att Ibrahimovic ska finnas tillgänglig för spel i returen mot Manchester United i Europa League på torsdag.

Mer osäker är just nu situationen för Marcus Berg, Krasnodar. Anfallaren fick problem med en ryggskada dagen före Europa League-matchen borta mot Dinamo Zagreb 25 februari och har inte funnits med i det ryska lagets ligatrupper senaste tiden.

Den i höstas vikarierande landslagskaptenen har behandlats i München för ryggskadan.

– Berg har rest till Tyskland för att undersökas av specialister där. Han spelar troligen inte mot Dinamo Moskva på torsdag, säger Krasnodartränaren Murad Musaev till rysk media.

Givne förstemålvakten Robin Olsen och hans familj utsattes under förra veckan för ett fruktansvärt och omskakande rån i hemmet i England. Olsen har återgått i träning med Everton men har också haft problem med en revbensskada där det är osäkert hur stora påfrestningar målvakten kan utsättas för närmaste tiden samtidigt som läkningen pågår.

Danielson kan stoppas

Med Andreas Granqvist och Pontus Jansson på väg tillbaka efter skador är Marcus Danielson, Dalian Pro, en viktig del i Janne Anderssons mittbackspussel. Men för Danielson riskerar Kinas stränga covidregler att sätta stopp.

Spelare som återvänder till Kina efter att ha varit utomlands måste sitta i hotellrumskarantän i 14 dagar innan de kan ansluta till sitt lag igen.

Det skulle i den tidigare Djurgårdenspelarens fall innebära att han tvingas sitta i karantän strax före ligastarten som beräknas ske i mitten av april i Kina.

Det finns en risk att Danielson inte kommer loss?

– Det finns en risk men vi får se hur läget är när vi närmas oss uttagningen. Dalian kan ha rätt att säga nej om det finns karantänskrav på minst fem dagar från myndigheter vid hemkomst, säger landslagschefen Stefan Pettersson. Sedan kanske klubben väljer att släppa spelare till landslag ändå. Det finns fler parametrar att ta hänsyn till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Med Zlatan drömmer vi större än vi gjort på evigheter

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Stefan Pettersson

Coronaviruset

Zlatan Ibrahimovic

Marcus Berg

Andreas Granqvist

Marcus Danielson