Liverpools kris – sjätte raka förlusten på Anfield

Publicerad 2021-03-07

Liverpool fortsätter gå tungt.

0–1 mot Fulham innebär att den regerande mästaren nu har sex raka förluster på Anfield – något som aldrig tidigare har hänt i klubbens historia.

– Spelarna har allt, men kan inte visa det just nu. Att lyckas ändra på det över en natt vore sensationellt, säger Jürgen Klopp i Sky.

När Liverpool föll mot Chelsea tidigare i veckan markerade det klubbens femte raka förlust på hemmaplan, något som inte hade skett under klubbens 129 år av existens. Extra anmärkningsvärt med tanke på att man dessförinnan var obesegrat i 68 matcher i rad på arenan.

I söndagens möte med bottengänget Fulham blev det bara värre.

Lemina målskytt

Bortalagets Mario Lemina tog revansch efter förlustmötet med Tottenham tidigare i veckan då Josh Majas mål dömdes bort på grund av en hands på lagkamraten. Ledningsmålet på Anfield kom kort innan halvtid då Lemina överrumplade Mohamed Salah i utkanten av straffområdet och drog in 1–0.

Sky-experten Roy Keane var inte nådig i sin bedömning av försvarsinsatsen vid målet.

– Hans (Leminas) teknik är fin men det är ett chockerande ingripande av Liverpool, säger Keane.

– Salah är inte tillräckligt stark, visar inte tillräckligt med vilja och Robertson måste också göra det bättre där. Man måste kunna nicka iväg bollen bättre.

Orutinerad backlinje

Jürgen Klopp hade då tvingats mönstra Liverpools 20:e mittbackspar för säsongen. Nat Phillips, Rhys Williams samt Neco Williams på högerbacken bildade därmed en oerhört orutinerad försvarslinje (undantaget Andy Robertson). Samtliga hade stora problem med Fulhams offensiv under den första halvleken, däribland Maja och Ademola Lookman på sin vänsterkant.

– Vår första halvlek var superb, en av våra bästa insatser den här säsongen, säger mittfältaren Harrison Reed i Sky.

– Vi visste om att det skulle bli tufft och att vi behövde ge allt och vi gjorde just det.

Blygsamt antal chanser

Totalt gjorde Liverpool sju förändringar i startelvan jämfört med förlustmötet med Chelsea i torsdags. Samarbetet mellan Salah, Xherdan Shaqiri och den numera skadefria Diogo Jota lämnade mer att önska i Sadio Mané och Roberto Firminos frånvaro. En förklaring till rotationen i laget är det intensiva spelschemat som inkluderar Champions League-returen mot RB Leipzig på onsdag.

Klopp ändrade om en bit in i den andra halvleken. Mané kom först in i den 62:e minuten och Trent Alexander-Arnold och Fabinho äntrade planen med kvarten kvar. Trots det landade antalet avslut på mål i blygsamma tre skott (kontra Fulhams tre) och 0–1 stod sig matchen ut.

Detta är första gången sedan säsongen 1953/54 som Liverpool förlorar sex matcher på hemmaplan. Det året åkte klubben dessutom ur högstaligan.

– ”Vinnaren har alltid rätt”, men mina grabbar ville mer än det här, säger Jürgen Klopp.

– Det är enkelt att döma utifrån att de (Fulham) vann matchen, att de ville det mer än oss. Jag anser inte att det var problemet.

I och med segern tar Fulham ett rejält kliv mot säker mark och står nu på samma poäng som Brighton ovanför strecket. Liverpool tappar å sin sida i kampen om Europaplatserna och ligger på en sjundeplats, fyra poäng bakom fyran Chelsea (som har en match mindre spelad).

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se