”Sorgligt att Zlatan fått så mycket fokus”

Av: Hampus Hagman

Publicerad:
Uppdaterad:

En VM-trupp med eller utan Zlatan i har varit årets stora fotbolls-snackis.

Något som kan ha påverkat Sveriges uppladdning negativt, enligt Gustav Svensson som lär finnas med i Janne Anderssons VM-trupp.

– Det är lite sorgligt att han får så mycket uppmärksamhet, säger Seattle-svensken.

När debatten fortfarande levde i allra högsta grad fick landslagsmålvakten Karl-Johan Johnssons uttalande, om att Zlatans deltagande i VM kunde skada gruppdynamiken, stort genomslag.

Lasse Richt tog visserligen död på debatten i april när förbundet slog fast att det inte blir någon Ibrahimovic i Blågult, men Gustav Svensson hade nog gärna sett att det gjorts tidigare för att inte störa VM-uppladdningen.

– Jag tycker man ska fokusera på spelare som Emil Forsberg eller någon som har varit grym för landslaget under kvalet, och vet att de kommer vara det under VM också, sa Seattle-svensken i natt efter Sounders 2–1-seger mot Toronto FC.

– Så i stället för att fokusera på någon som kanske är med, sätt allt fokus på de som faktiskt ska vara där och kan göra skillnaden, säger Svensson. Samma linje som Janne Andersson hållit från första början. 

Seattles Gustav Svensson.
Foto: AP
Seattles Gustav Svensson.

”Klarade kvalet utan honom”

Och till skillnad mot exempelvis Ola Toivonen är inte Svensson så säker på att Sverige hade varit bättre med Zlatan i laget.

– Han är bevisligen en av de bästa i världen, så att ha med honom skulle göra laget bättre, men samtidigt tar han mycket uppmärksamhet. Just nu är vi en grupp som jobbar väldigt hårt för varandra och vi klarade det utan honom så det är ett bra bevis på att vi är bra utan honom. Svårt att säga om vi är bättre med eller utan honom, säger Svensson till thescore.

Janne Andersson presenterar truppen till fotbolls-VM nu på tisdag 15 maj. Med skadefrågetecken på Jakob Johansson och Albin Ekdal lär troligtvis Gustav Svensson vara en av mittfältarna med där.

Fotbolls-VM spelas i Ryssland 14 juni–15 juli.

Publicerad: