Ronaldo historisk när Marocko slogs ut ur VM

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Fjärde målet på två matcher – och det 85:e totalt i landslaget.

Med ett nyodlat getskägg gav Cristiano Ronaldo Portugal en drömstart.

Och skickade ut Marocko ur VM-turneringen.

Det har varit mycket snack om Ronaldo, Messi – och getter (!) under inledningen av fotbolls-VM.

Efter straffmålet mot Spanien, en match där ”CR7” slog till med ett hattrick, firade han med att stryka handen mot hakan. Detta för att symbolisera ett getskägg och anspela mot den engelska förkortningen ”goat” som betyder ”greatest of all time”.

Främst tolkades gesten som en passning till Lionel Messi – som inför VM själv anspelade på temat när han i en reklam för Adidas poserade med en get i famnen.

Efter dundersuccén mot Spanien slog Ronaldo till igen mot Marocko.

1 av 3 | Foto: MAXIM SHEMETOV / X90156

Gjorde mål direkt – med nytt getskägg

Efter bara fyra minuter av den andra gruppspelsmatchen höll sig den portugisiske superstjärnan framme på en hörna och nickade in 1–0 stenhårt och högt i nät efter att ha ryckt sig ifrån försvaren Manuel da Costa.

– Han är en typisk mästare inne i straffområdet som gör de här avledande löpningarna, säger SVT:s Daniel Nannskog och tillägger:

– Han är totalt orädd när han nickar in bollen i kassen.

Den här gången behövdes dock inte den getliknande målgesten.

Till dagens match har nämligen den normalt så välrakade Ronaldo sparat lite skäggväxt på hakan – vilket väl knappast kan tolkas som något annat än att han ännu en gång vill påminna omvärlden om vem den riktiga geten är?

Målet var dessutom Ronaldos totalt 85:e för Portugal – vilket gör honom till den främste europeiske målgöraren i landslagssammanhang.

Det tidigare rekordet hade Ferenc Puskás som under sin karriär gjorde 84 mål för Ungern.

Marocko utslaget

Trots mardrömsstarten var det inga gamnackar på de marockanska spelarna som bjöd Portugal på hårt motstånd.

Men trots ett flertal chanser att utjämna blev det, precis som i öppningsmatchen mot Iran, en ny kostsam förlust med 0–1.

Närmast en kvittering kom Juventus-backen Medhi Benatia som på tilläggstid fick ett fint skottläge i straffområdet – men drog bollen över ribban.

– Det finns inga enklar matcher i VM även om man ställs mot ett lag som historiskt sett inte är lika starkt. I dag var det återigen så, säger mittbacken José Fonte i en tv-intervju och tillägger:

– De fick möta en av favoriterna, men favoriterna fick stora svårigheter. Men det viktigaste var att vi vann och att vi krigade.

Resultatet innebär att Portugal tar ett jättekliv mot slutspel medan Marocko står kvar på noll poäng – och därmed inte kan ta sig vidare från gruppspelet.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.