Rysk seger i Salahs comeback – i praktiken klara för åttondel

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2018-06-19

Förhandssnacket handlade om Salahs comeback på den stora scenen – eftersnacket om Rysslands.

Efter 3–1 segern mot Egypten är landet i praktiken klart för sitt första mästerskapsslutspel sedan 2008.

Aldrig tidigare har en värdnation fått en lika bra start på VM.

Före matchen mellan Ryssland och Egypten i S:t Petersburg handlade det mesta om att Mohamed Salah var tillbaka i spel efter sin axelskada.

Men det var Ryssland som förde spelet inledningsvis. Framför allt var det ryssarnas offensiva mittfältstrio Golovin, Tjerysjev och Samedov som ställde till problem för Egypten.

Mohamed Salah var tämligen osynlig i första. När han efter 41 minuter tog emot bollen rättvänd vid straffområdesgränsen fick han inte till förstatouchen och var tvungen att vända upp innan han avslutade utanför.

Tjerysjev och Dziuba målskyttar

Andra halvlek hade knappt hunnit börja förrän Ryssland tog ledningen. Egyptens högerback Fathi styrde in ett skott från ryske mittfältaren Zobnin i eget mål.

2–0 kom i matchminut 59 efter att Rysslands högerback hittat in med en passning till Tjerysjev, som från sin position mitt i straffområdet enkelt kunde placera in bollen. Tjerysjev, som fick hoppa in när Dzagojev skadade sig mot Saudiarabien, har nu gjort tre mål på två matcher i VM.

Bara tre minuter senare kom 3–0 när storvuxne anfallaren Dziuba dämpade ner en långboll, klev förbi Gabr och rakade in bollen i mål.

Straff tack vare VAR-granskning

Egypten fick en strimma av hopp när laget fick straff efter 73 minuter. Domaren signalerade först att Salah fällts utanför straffområdet, men efter videogranskning pekade han på straffpunkten. Salah var resolut när han dunkade in reduceringen högt i mål från elva meter.

Men närmare än så kom inte Egypten, Ryssland vann med 3–1 och är i praktiken klara för avancemang till åttondelsfinal. Inte sedan EM 2008 har Ryssland gått vidare till slutspel i ett mästerskap.

– Det känns förstås bra, säger förbundskaptenen Stanislav Tjertjesov.

På en fråga om lagets taktik på förhand svarar Tjertjesov:

– Att vi kunde och skulle vinna.

Efter sina två första matcher har Ryssland sex poäng och 8–1 i målskillnad. Det är den bästa starten någonsin för en hemmanation i VM. 1998 hade Frankrike 7–0 i målskillnad efter segrar mot Sydafrika och Saudiarabien.