Djurgårdens historiska kris: ”Många tvivlar”

Av: Oscar Rickstrand, Matilda Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Storsatsande Djurgården är i en historiskt djup svacka.

Efter åtta raka förluster är läget prekärt.

– Det känns ändå som att spela om SM-guld, säger Dif:s landslagsanfallare Olivia Schough.

5 maj 2012 förlorade Djurgården för åttonde gången i rad, sedan vann de.

I söndags förlorade Djurgården återigen för åttonde gången i rad. Tar de inte poäng på söndag, mot Limhamn/Bunkeflo i en bottenstrid, slås därmed klubbrekordet över flest raka nederlag i allsvenskan.

I en formsvacka som denna är det lätt att stämpla laget med ordet ”kris”. När Sportbladet når landslagsanfallaren Olivia Schough vill hon trots läget inte tala om en sådan – än.

Sitter i huvudet

– Kris låter så hemskt. Jag vill inte säga att vi är där, vi har fortfarande allt i egna händer. Men om vi förlorar på söndag så kanske jag måste omvärdera.

Vad tror du svackan beror på?

– Det är jäkligt svårt att sätta fingret på för att vi är ett bra lag. Det har helt enkelt bara inte gått vår väg. Jag tycker att det är konstigt att vi ligger där vi ligger om man kollar på vår prestation. Men vi har släppt in för många mål, det är ett faktum.

Har det satt sig i huvudet?

– Ja, så är det. Det blir förlust efter förlust efter förlust, och så om motståndarlaget gör mål tidigt tänker man: ”Jaha, det blir en sådan match igen”.

Schough har tidigare sagt till TT att hon inte tänker spela i Elitettan om Djurgården faller ur. Förra året spelade hon om SM-guld med Göteborg, en upplevelse som hon tycker liknar sin nuvarande situation.

– Det är faktiskt samma känsla. Fotboll är som bäst när matcherna betyder något och det är lika pirrigt och roligt att spela matcherna nu.

Upphaussade inför säsongen

Sedan ett par veckor tillbaka har laget en ny tränare i Pierre Fondin, som tog över efter Joel Riddez. Hans uppdrag är att rädda kvar klubben som ligger på nerflyttningsplats och vid förlust mot LB har fem poäng upp till trygg mark.

– Stämningen är ändå bra i laget, sett till den position vi ligger på. Men klart att det sätter sig i huvudet när man förlorar. Många börjar tvivla på sig själva och då blir det att man bjuder på enklare grejer som man inte har råd med. Som målet mot Rosengård. Efter 16 sekunder..., säger Fondin.

Vad talar för att det vänder?

– Vi har ett bra lag. Det finns kvaliteter här, det var därför vi blev upphaussade i början av säsongen. Nu gäller det bara att visa varför.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Schough spelade om guld förra året med Göteborg.
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.