Önskan: Värva barn och spela utomlands

Barcelonas åsiktsförklaring inför framtiden

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur ska fotbollen förändras de kommande åren?

Får FC Barcelona som de vill utökas Champions League, förbudet mot värvningar av minderåriga spelare slopas och spanska ligamatcher flyttas till Asien.

Men inte Barças egna hemmamatcher.

”En utveckling men ingen revolution”. Så beskriver FC Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sin vision för framtidens fotboll i The Guardian.

Presidenten vill möta andra internationella storlag som Manchester United och Liverpool oftare i en spetsad men inte stängd Champions League. Dessutom hoppas Bartomeu till sist också få rätt att flytta ligamatcher till andra länder.

Vill ha tre matcher utomlands

– Jag vill att det ska spelas tre matcher i utlandet varje år för att göra reklam för La Liga: En i USA, en i Mellanöstern och en i Asien. De ser oss redan på tv så det är ett sätt att komma närmare våra fans, säger Barça-presidenten till The Guardian.

Klubben försökte redan den här säsongen flytta bortamötet med Girona till USA men fick nej av det spanska förbundet. Anmärkningsvärt nog är det också bara bortamatcher Barcelona kan tänka sig att ta på turné. På frågan om matchen gällt hemmamötet med Girona istället svarar nämligen Bartomeu att: ”Då skulle vi självklart inte ha åkt.”

FC Barcelonas president Josep Maria Bartomeu tillsammans med Gerard Pique
Foto: Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
FC Barcelonas president Josep Maria Bartomeu tillsammans med Gerard Pique

”Sa åt Fifa att ändra det”

En tredje stor förändring Barcelona vill se inom fotbollen är ett avskaffande av regeln som förbjuder klubbar att värva minderåriga spelare. Ett regelverk Barça tidigare straffats för att ha brutit emot.

– Jag har sagt till Fifa att det inte är logiskt att du i alla andra sporter i världen kan dela ut ett stipendium till barn och ge dem chansen att gå i skolan och utveckla sig, inte bara inom fotbollen. Jag sa åt dem att ändra det. Ni förhindrar någons personliga rätt till utveckling. Det finns till och med en möjlighet att det här går emot barnens rätt till utbildning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.