Turkiet firade poängen med kontroversiella målgesten

Uppdaterad 2019-10-15 | Publicerad 2019-10-14

Turkiet skrällde med 1–1 borta mot Frankrike och utmanade åter en stor del av omvärlden.

Efter slutsignalen firade flera turkiska spelare med den kontroversiella målgesten – honnören till stöd för landets militärer i Syrien.

– Vi är glada om vi har stärkt våra soldaters moral, säger målvakten Mert Günok.

Storpolitiken kastade kraftiga skuggor över EM-kvalmötet mellan Frankrike och Turkiet på Stade de France inför matchen.

Efter Turkiets invasion av nordöstra Syrien har stora delar av omvärlden protesterat samtidigt som det turkiska fotbollslandslaget visat sitt stöd till soldaterna och armén.

När Turkiet i fredags 1–0-besegrade Albanien i Istanbul måljublade matchvinnaren Cenk Tosun och laget med militärhonnör. Spelare och ledare visade upp samma gest i en gruppbild på sociala medier när man firade i omklädningsrummet efteråt också.

Ställde in sitt besök

Till måndagskvällens stormöte, fotbollsmässigt och politiskt, mellan gruppettan Turkiet och tvåan Frankrike i Paris, valde den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian i sista stund att ställa in sitt besök på matcharenan.

Polisen hade höjt säkerhetsnivån rejält eftersom man befarade protester både från den franska hemmapubliken och från 10 000-tals tillresta och i Frankrike boende turkar.

Men markeringarna från de båda lägren uteblev, men där det starka turkiska stödet från läktarna märktes när hemmalaget visslades ut med bollen.

Det var ändå regerande världsmästarna som tog hand om taktpinnen på hemmaplan.

Turkiets målvakt Mert Günok dubbelräddade avslut från Antoine Griezmann och Moussa Sissoko inom loppet av några sekunder i den första halvleken och Frankrike fick inte utdelning från det stora spelövertaget.

Matchbilden var den samma under den andra halvleken även om Turkiet stack upp i fler farliga kontringar.

Frankrike fick utdelning till slut när inhopparen Oliver Giroud (76) nickade in 1–0 efter hörna från Griezmann.

Kvitterade – och bråkade

I det läget var världsmästarna klara för nästa års EM-slutspel.

Men Turkiets kvittering kom fem minuter senare när Kaan Ayhan, också han inhoppare, nickade in 1–1 (81) efter en frispark.

Ayhan rusade måljublande ut mot ena hörnet och efter honom kom Merih Demiral som under ett kort ögonblick lyfte handen i militärhonnör.

Juventusförsvararen Demiral hamnade direkt i en intensiv ordväxling och gestikulerande med lagkamrater som fick honom att avbryta det politiskt laddade målfirandet.

Det turkiska landslaget sparade i stället den kontroversiella symboliken till efter slutsignalen.

Då ställde sig sju av spelarna på rad bredvid varandra och gjorde honnör till och tillsammans med de turkiska fansen på läktarna. Sedan anslöt fler spelare och landslagsledare i hyllningen till den turkiska militären.

Det oavgjorda resultatet stod sig tiden ut och innebär att både Turkiet och Frankrike har goda chanser att ta sig till EM.

”Svåra dagar för nationen”

– Vi öppnade dörren (till EM). Om vi har stärkt våra soldaters moral nu när vårt land går igenom svåra dagar så är vi glada över det, säger poängräddaren Mert Günok enligt Fanatik.

Başakşehirmålvakten fortsätter:

– Det här var en historisk kväll och vi hade älskat att vinna matchen och säkrat EM-platsen. Men under långa perioder hade vi svårt att få till spelet mot världsmästarna.

– Vi kämpade väldigt bra, men vi tappade bollen för fort och vi fick inte till spelet som vi ville. Men det viktigaste är komma till EM, säger Günok.

Ettan Turkiet och tvåan Frankrike är fyra poäng före Island, som besegrade Andorra, med två omgångar kvar att spela i grupp H.

Nu återstår dock att se om och i så fall hur Uefa bestraffar Turkiet eftersom politiska markeringar inte är tillåtna.