Janne Anderssons unika sits

Förste sedan Tommy Svensson inför EM 1992

Av: Johan Flinck

Publicerad:

Janne Andersson har en unik sits som förbundskapten.

Men han verkar inte utnyttja den.

– Jag tittar inte ett år framåt utan på den här samlingen kör jag på de som är bäst nu, säger han.

Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg hade allihop beslutat sig för att avsluta landslagskarriären med EM 2020.

När det flyttades till 2021 meddelade veteranerna att de stod till Janne Anderssons förfogande i ett år till.

Mikael Lustig tillhör samma generation men har inte flaggat för hur han tänkt, och tänker, om landslaget.

I veckan frågade Sportbladet den givne högerbacken om det.

– Jag hade inte tagit något beslut om EM 2020. Tanken var att ta ett snack med Janne både före och efter och kolla hans planer, hur min kropp kändes och hur min karriär såg ut just då, säger Lustig.

Nu siktar han på EM nästa sommar.

Tomas Brolin och Martin Dahlin under EM 1992.
Foto: HANS T DAHLSKOG / TT
Tomas Brolin och Martin Dahlin under EM 1992.

Vill spela tills han är 38

Blir det ditt sista mästerskap?

– När man kommit upp i en viss ålder så tar man ett år i taget. Jag ser fram emot EM och hoppa att jag är med där. Men såklart hade jag gärna spelat i landslaget tills jag är 38, men det vet man inte om det går.

Granqvist är skadad men de andra tre togs allihop ut i Anderssons första trupp i höst, som ska spela Nations League mot Frankrike och Portugal de kommande dagarna.

Men ”gamlingarna” utmanas av en yngre generation som gått starkt i sina klubblag, som Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Robin Quaison och Mattias Svanberg.

Samtidigt har Janne Andersson en i det närmaste unik situation där han får hela tio landskamper fram till EM nästa år utan att ha kniven mot strupen i fråga om kvalmatcher: åtta i höst plus två under EM-uppladdningen i juni. Däremellan inleder Sverige VM-kvalet med två matcher i mars.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Janne Andersson.

”De unga måste få chansen”

Andersson är den förste förbundskaptenen sedan Tommy Svensson inför hemma-EM 1992 som får så många matcher på sig att spela ihop ett lag till ett mästerskap utan att kvala. Janne har till och med fler av den typen av matcher sista året före EM 2021 än Tommy (10 mot 7) men Svensson hade ju inga kvalmatcher alls mellan VM 1990 och EM 1992 (totalt 16 vänskapslandskamper).

Nations League är visserligen tävlingsmatcher på papperet men man spelar i princip ”bara” om seedningspoäng och prispengar. Borta i horisonten, om det skulle gå väldigt bra, finns det också två platser i playoffet till VM 2022 att spela om i fall man skulle misslyckas i det ordinarie kvalet.

Frågan är vilken väg Andersson tar nu: satsar på sina gamla favoriter eller släpper fram de yngre?

– Det är många spelare som kommit fram på slutet och de måste absolut få chansen att visa upp sig också, säger Mikael Lustig när han får en fråga i ämnet.

– Jag tror att Janne har det tuffare än tidigare. Men det ser jag bara som något positivt, säger 33-åringen.

”Tar ut de som är bäst”

Andersson själv tänker inte utnyttja det faktum att han inte har några kvalmatcher på hela hösten och därför matcha in spelare för framtiden.

– Jag kan bara konstatera att om man möter världsmästarna är det nog inte värt att testa för mycket utan vi får krama ur det vi har. Samma sak när vi ska möta europamästarna och därefter Kroatien. Jag tittar inte ett år framåt utan på den här samlingen kör jag på de som är bäst nu. Jag tittar bara mot Frankrike nu och sen tar vi nästa match, säger Andersson.

Det är uppenbart att han fortfarande håller det gamla gardet högt.

– De har en erfarenhet där de visat att de håller på en väldigt hög nivå och det är självklart skönt att ha med sådana spelare i ett lag. Men! Vi är helt överens om att de måste fortsätta prestera. Jag tar inte ut dem för att de var bra för ett år sedan. Jag tar ut de som är bäst och tittar inte på hur gamla de är, säger han.

Det visar också kvällens elva, som Sportbladet avslöjande på fredagskvällen: Lustig, Larsson och Berg är med allihop och för övrigt är det samma uppställning som i den senaste tävlingsmatchen som gällde något, mot Rumänien i november, med undantag för att Pontus Jansson ersätter skadade Andreas Granqvist.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.