”Ingen kan ersätta honom redan nu”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Nikola Djurdjic har lämnat Hammarby.

Mot Gif Sundsvall klev en potentiell ersättare fram i Bajen.

– Det är en tia-roll som är lite annorlunda jämfört med hur många andra lag spelar, säger nyförvärvet Gustav Ludwigson 26.

Gustav Ludwigson (mitten).
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Gustav Ludwigson (mitten).

Tredje raka cupsegern, klara för kvartsfinal och hemmaplansfördel. Hammarby visar storform tidigt på säsongen. Efter 4–0 mot Gif Sundsvall konstaterade tränaren Stefan Billborn:

– Vi har haft en bättre försäsong i år än vi haft någon gång tidigare.

Går det att pricka formen för tidigt?

– Det tror jag inte, det är så många individer. Vi har så många bra fotbollsspelare, och om vi inte kunnat ställa ut tio spelare plus målvakt som varit i bra form då skulle jag ha blivit knäckt tror jag, säger Stefan Billborn.

En fråga inför årets Bajen-säsong har handlat om vem som ska ersätta Nikola Djurdjic. Mot Giffarna visade nyförvärvet från Öis, Gustav Ludwigson, 26, sin potential.

– Jättebra. Gör allt man kan begära. Energin, springer på djupet, han är jättebra. Det kommer ta lite tid, men vi är extremt nöjda med honom, säger Stefan Billborn.

Och tillägger:

– Han bidrar med allt vi hade förväntat oss av honom och lite till.

”Lite ovant för mig”

Gustav Ludwigson säger själv om nummer tio-rollen:

– Det är lite ovant för mig, jag har inte spelat där innan och inte startat någon match i allmänhet heller. Det där riktiga samspelet finns kanske inte, men man märker vilken otrolig kvalitet man har runt sig.

Du fick beröm av Billborn på presskonferensen?

– Vad kul. Jag försöker att gnugga på varje dag. Jag vet vad de kräver i den positionen. De vill ha en tia som jobbar hårt, hjälper till både offensivt och defensivt. Det är en tia-roll som är lite annorlunda jämfört med hur många andra lag spelar.

Är du redo att ersätta Nikola Djurdjic?

– Det tror jag ingen är. Så mycket som han gjort för klubben kommer det ta lång tid innan någon kan axla den rollen. Men jag har kollat mycket på matcher från förra året, försökt lära mig av honom. Han är också delvis en produkt av Stefans och Jockes tänk.

– Förhoppningsvis kan de förmedla något liknande till mig.

Du är redo att ge det ett försök?

– Det är klart. Det måste man göra, annars är man på fel plats. Sedan hur det går är en annan fråga, men jag kommer att ge det ett försök, säger Gustav Ludwigson.

Gustav Ludwigson klev av i mitten av andra halvlek och ersattes då av 17-åringen Aimar Sher. Tränare Billborn var nöjd även med talangens insats inför 14 350 åskådare på Tele2 Arena.

– Fantastiskt roligt. Han är bra i presspelet för att vara så ung. Det gör att det blir lättare för honom i försvarsspelet. Det är en bra spelare, jag är jättenöjd med honom, säger tränare Stefan Billborn.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.