Caroline Seger om de lettiska avhoppen: ”Tråkigt 2020”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Två lettiska amatörspelare missar landskampen mot Sverige.

Det ger en påminnelse om att skillnaderna fortsatt är enorma inom damfotbollen.

– Det är främmande för oss som lever så här och har de förutsättningar vi har, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Rosengårds och landslaget veteran Caroline Seger har varit med på en resa inom fotbollen. Hon har varit en av de drivande i kampen som fört damfotbollen framåt i Sverige och internationellt.

Men skillnaderna är fortsatt stora.

Medan de svenska landslagsspelarna kan livnära sig på sin fotboll finns det flera spelare i deras kommande EM-kvalmotstånd Lettland som är amatörer och spelar fotboll vid sidan av sina arbeten.

Två av dem – Kristīne Giržda och Renāte Fedotova - tvingas stanna hemma från resan till Sverige för att arbeta.

Lettiska landslagets presschef Ilja Polakovs säger till Fotbollskanalen att de är tvingade av sina chefer och Nina Travkina på Lettlands fotbollförbund uppger för Sportbladet att coronapandemin påverkar beslutet: att spelarna måste följa arbetsgivarnas regler.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

För Caroline Seger, som bor lever i landslagsbubblan och har alla möjligheter att förbereda sig inför EM-kvalmötet på torsdag, är det en tuff insikt.

”Svår fråga”

– Det är främmande för oss som lever så här och har de förutsättningar vi har. Sen hör det till, det är så här det ser ut. Det är många landslag som får jobba hårt för att få bra förutsättningar men att spelare är tvungna att välja 2020 är ju tråkigt såklart, säger hon och fortsätter:

– Det är svårt för oss att ta i de frågorna och veta vad man kan göra. Vi jobbar från vårt håll så gott vi kan för att skapa bättre förutsättningar här hemma. Vilket i sin tur förhoppningsvis leder till att det blir så över hela världen, man ser ofta till sitt eget bästa och kan man påverka andra länder till att gå åt samma håll är det positivt. Men det är en svår fråga.

Hur går man in i en sådan här match, som ni på pappret är så mycket bättre rustade för, mentalt?

– Det är som alltid annars. Detta är en situation som vi varit i tidigare då vi har behövt att möta motståndare som på pappret är sämre än oss och vi har behövt att gå in och göra ett resultat. Det handlar om att ladda lika bra till den här matchen. Vi kommer från en match där vi hade en mindre bra andra halvlek mot Island, så det är viktigt att vi kommer ihop som landslag, spelar bra fotboll och skapar de bästa förutsättningarna mot Islandsmatchen. Det är allas skyldighet att göra det. Det är inga konstigheter.

Lettland saknar också sin största stjärna Olga Sevcova av familjeskäl och målvakten som stod när lagen senast möttes, Marija Ibragimova, har slutat.

Förbundskapten Peter Gerhardsson säger så här om motståndet:

– Det är helt klart en försvagning, Sevcova är helt klart en av deras bästa. Det är klart att det är bra. Det är synd om dom, men det är bra.

Sverige kommer till start med ett starkt lag, däremot är Stina Blackstenius som varit förkyld, inte spelklar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.