Janne: ”Hoppas Granen kommer tillbaka igen”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LISSABON. Sverige lämnar Portugal med åtta insläppta mål på fyra matcher i Nations League. Och Janne Andersson lovordar sin ordinarie lagkapten.

– Granqvist i full form är en fantastisk mittback. Jag skulle vara nöjd om han var tillbaka i full form. De som gjorde det därute i dag gjorde så gott de kunde.

Efter drygt tjugo minuter mot Portugal straffades Sveriges defensiv med besked. Tre svenskar jagade bollen och Diogo Jota, men Bernardo Silva slog lätt in passningen från Cristiano Ronaldos ersättare för kvällen.

Det var bara början på mardrömmen. Strax före paus kom 2–0 från nämnde Jota, från misstänkt offside visserligen, men Sveriges backlinje återigen på efterslänten. 3–0 i Lissabon kom också det från Liverpools nye anfallare. Ridå för Sverige och flera frågetecken kring Janne Anderssons paradgren: den taktiska defensiven.

– Alla kommer säga att vi var naiva. Vi kanske skulle stått lägre och inte gett dem de ytorna, säger Pontus Jansson, som hade en riktigt tung kväll på Alvalade-stadion.

– Vi har varit tajta och varit kompakta. Om vi spelar ut och tappar den biten så är det en läropeng. Det är viktigt för mig och (Peter) Wettergren att peka ut riktningen, säger förbundskaptenen själv om den offensivt balanserade startelvan han ställde ut på plan mot regerande europamästarna.

”Spelarna får lära sig av det”

Janne Anderssons förstaval i försvaret för kvällen var Mikael Lustig, Pontus Jansson, Victor Nilsson Lindelöf och Pierre Bengtsson. De två förstnämnda blev underkända i Sportbladets betygssättning.

– Det är frustrerande. Jag rycks med själv när jag ser att det finns ytor framåt. Just nu sitter jag här och tänker att jag kanske skulle varit mer defensiv, säger Mikael Lustig.

På presskonferensen efter match var Janne Andersson osentimental med sin backlinje:

– Spelarna som gör misstag individuellt får lära sig av det.

”Fantastisk mittback”

Och förbundskaptenen hymlade inte med att hans ordinarie mittback och lagkapten har egenskaper som han fortsatt värderar högt:

– Andreas Granqvist i full form är en fantastiskt bra mittback som vi har haft mycket glädje av i landslaget. Det är klart att jag hoppas att han kommer tillbaka igen. Sedan ska jag inte säga att jag saknar honom konkret på det sättet, att allt hade varit annorlunda om han hade varit med. De som gjorde det därute i dag, gjorde så gott de kunde. 

– Är Granen tillbaka i full form som han har varit tidigare så skulle jag vara nöjd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.