Fotboll

”Jag har aldrig haft en issue med en tränare”

Lewickis otroliga facit i Malmö FF

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

Mördande konkurrens, sex olika tränare, tätt matchschema, ständiga rotationer...

Det spelar ingen roll: Oscar Lewicki spelar.

– Jag har aldrig haft en issue eller en strid med någon tränare, säger alla MFF-tränares favorit.

Det har gått snart sex år sedan Oscar Lewicki vände tillbaka till Malmö FF i januari 2015.

Under den tiden har Malmö FF varit ständig guldfavorit, haft sex olika tränare, en mördande konkurrens om platserna (inte minst på innermittfältet där Lewicki håller till), ett ofta tajt spelschema på grund av europaspel och en enorm bredd i truppen som lett till ett ständigt roterande.

Men allt det har kvittat – Oscar Lewicki har spelat ändå.

I maj i fjol gjorde Fotbollskanalen en genomgång av hur ofta Lewicki spelat i MFF och när Sportbladet nu uppdaterar den statistiken visar det sig att MFF spelat 252 tävlingsmatcher sedan Lewicki återvände till föreningen. Lewicki har varit tillgänglig i 229 matcher (resten har han varit skadad eller avstängd i) och då har han spelat 225 av dem.

Bara tre gånger har Lewicki blivit kvar på bänken och en enda gång har han varit petad från matchtruppen, det var mot Sirius hemma i fjol mitt under Europa League-kvalet. MFF fick bara oavgjort och tre dagar senare var Lewicki tillbaka i Uwe Röslers elva och spelade 90 minuter.

”Jag har aldrig uttryckt något sådant. Jag säger samma sak till tränaren som till media.”

Lewicki har varit konstanten i ett MFF där tränare, spelare och taktik ständigt skiftat under sex säsonger. Snacka om tränarnas favorit.

Jämförs med Beckenbauer

Den här säsongen har den underskattade mittfältaren varit en av MFF:s absolut bästa spelare.

Har du någonsin varit bättre?

– Det vet jag inte. Men det känns bra nu. Jag har blivit äldre och utvecklat lite grejer, framför allt i det offensiva där jag blivit ännu skickligare.

Det såg vi inte minst senast mot Kalmar FF där Lewicki briljerade bland annat vid förspelet till 3–0-målet.

Jon Dahl Tomasson kallade Lewicki för ”Sveriges Franz Beckenbauer” när han spelade honom som mittback och för några veckor menade dansken att Lewicki som mittfältare var ”outstanding i fråga om att läsa spelet”

Hur känns det att höra sånt?

– Det är jätteskönt. Det är alltid en boost att ha en tränares förtroende på det sättet. Då spelar man med större mod och frihet.

Lewicki har inte bara spelat på innermittfältet och i mittförsvaret utan också som ytterback under de här åren.

Går aldrig i clinch med en tränare

Oavsett konkurrens så har det alltid funnits plats för dig någonstans?

– Jag har väl varit tillräckligt bra helt enkelt, oavsett vilken tränare som varit här. Jag är väl lojal på det sättet att jag alltid ger mitt bästa oavsett var tränaren placerar mig. Jag har aldrig sagt emot när de satt mig på en viss position, även om jag känner att det finns vissa positioner där jag får ut mer av mitt spel än på andra.

Har du varit osams med någon tränare? Eller surat eller tagit en diskussion?

– Jag har aldrig uttryckt något sådant. Jag säger samma sak till tränaren som till media om att jag tycker att jag är bäst som defensiv mittfältare. Sedan tycker jag att jag är väldigt duktig som mittback också. Det säger jag till tränaren också. Sen är det upp till honom att bestämma.

Då och då vädrar stora fotbollsspelare sitt missnöje med tränaren. Men något sådant har Lewicki aldrig varit nära att ens antyda.

– Jag är aldrig den som går i clinch med tränaren. Du kan aldrig vinna något på det. Jag har aldrig haft en issue eller strid med någon tränare. Det är skönt att det är så.

”Lägger egot åt sidan”

På måndagen väntar Skånederbyt borta i Helsingborg för MFF, som stormar mot guldet. Lewicki är tillbaka i truppen efter en lättare skada som hållit honom borta i de två senaste matcherna. (Uppdatering: Lewicki fanns inte med i truppen när den presenterades en timme för avspark.)

– Vi har satt oss i en bra position. Men vi har inte klarat av eller vunnit något än.

MFF:s trupp är bred, stjärntät och byggd för Europa. Men man åkte ut i playoff till Europa League och har bara allsvenskan kvar nu.

Kan det bli svårt för Tomasson att hålla alla glada nu?

– Självklart vill alla spela. Men det känns som vi har en bra känsla inom truppen. Alla är verkligen noga med att det är laget som gäller först och lägger egot åt sidan. Det är många som varit i klubben länge och känner varandra väl. Vi vill varandra väl och att klubben ska vinna.

Du har varit med i sex år nu – är stämningen bättre eller sämre nu än tidigare? Finns det något år som sticker ut?

– Jag tycker att vi alltid har haft en bra stämning. Men nu känns det extra bra när vi har så många som känner varandra så väl och skojar ännu mer och har roligare vid sidan av. Men viktigast är att vinna matcher, säger Lewicki.

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: MFF-stjärnan petas igen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Malmö FF

Oscar Lewicki

Jon Dahl Tomasson